Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikonen dyker plötsligt upp – mitt under EM

Foto: NORBERT SCHMIDT / IMAGO/NORBERT SCHMIDT IMAGO SPORTFOTODIENST
Heike Drechsler Foto: CHAI VON DER LAAGE / IMAGO/CHAI V.D. LAAGE IMAGO SPORTFOTODIENST
Heike Drechsler vid gropen under EM. Foto: CHAI VON DER LAAGE / IMAGO/CHAI V.D. LAAGE IMAGO SPORTFOTODIENST
Heike Drechsler vid sidan av längdgropen under damernas sjukamp. Foto: SVT

BERLIN/STOCKHOLM. En kontroversiell friidrottslegendar har skymtat förbi i tv-sändningarna från EM – utan att tittarna har fått veta. 

Det handlar om dubbla OS-guldmedaljören Heike Drechsler. 

”Hon är i princip inkognito och är nästan oigenkännlig för åskådarna på OS-stadion i Berlin", skriver tyska tidningen Der Tagesspiegel.  

Heike Drechsler har en meritlista som få kan matcha: Två OS-guld, fyra VM-guld och nio EM-guld. Men det finns också en mörkare sida av hennes karriär: I efterhand har hon erkänt att hon var en av DDR-stjärnorna som dopades med anabola steroider under 80- och 90-talet.

Vad hon gör i dag? Sitter vid längdgropen inne på Olympiastadion i Berlin.

Heike Drechsler imponerar

53-åringen har anmält sig som volontär under friidrotts-EM och krattar sanden efter att stjärnorna gjort sina hopp – vilket har gått obemärkt förbi för de allra flesta tv-tittarna.

"Hon är i princip inkognito och är nästan oigenkännlig även för åskådarna på OS-stadion i Berlin", skriver tyska tidningen Der Tagesspiegel.  

– Det är som trädgårdsarbete. Som när man försöker fixa till en fotbollsplan. Jag städar också upp i diskusringen, säger Drechsler till samma tidning. 

– Det är trevligt att få göra nytta på en gräsrotsnivå. Jag ville bidra med min erfarenhet.

”Hon är en gudinna” 

Heike Drechsler, som själv var en stjärna i både längdhopp och sprint, förklarar att det innebär nya utmaningar att vara på den här änden av gropen.

– Man måste vara försiktig så att man inte kommer i vägen för kamera- eller lasersystemet. Man måste vara så osynlig som möjligt, säger hon. 

Drechsler blir också hyllad av sin insats. Hon fick en kindpuss från mästaren Militadis Tentoglous när han firade sitt EM-guld – och friidrottsälskare från hela världen uppskattar hennes engagemang.

"Hon är en gudinna inom friidrotten med sina fem OS-medaljer. Och vilken passion för sporten", skriver tidningen Runner's World på Twitter. 

Svenskt medaljhopp på lördag

Längdfinalen i EM äger rum lördag kväll. Svenska Khaddi Sagnia står på startlistan efter att ha imponerat stort i kvalet där hon slog till med 6,69 – nytt årsbästa – i andra hoppet. 

– Det är en helt ny dag på lördag och det är bara att kämpa vidare. Jag hoppar mot väldigt duktiga tjejer och det kommer bli tufft, även fast jag också är duktig. Jag kommer behöva kämpa ännu hårdare nu, säger Sagnia.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!