Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Människor hatar en för den man älskar”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

DOHA. Sjukamperskan Erica Bougard protesterar mot Qatars antihomosexualitetslagar genom att bära en regnbågsflagga på sina skor. 

Något som hyllas av SVT:s expert Kajsa Bergqvist. 

– Det är ju härligt, att det är någon som vågar göra det, säger hon.  

– Jag har en stark tro på att kärlek är kärlek, så varför inte bara visa att jag står för det, säger Bougard. 

Kajsa Bergqvist har tidigare pratat om den speciella situation det är för henne att vara på plats i Qatar under VM. Bergqvist är uttalat gay och i Qatar blir man nämligen inte accepterad som homosexuell. I stället kan det leda till hårda straff att öppet visa kärlek till någon av egna könet – i värsta fall kan man dömas till döden.

Till SVT sa hon i början av mästerskapet att hon tyckte det var fel att Qatar tilldelats VM.

– Vissa tycker att det är bra så att de tvingas sätta ljus på de här frågorna. Men jag tycker att kravet borde vara att man ändrar lagstiftningen och respekterar mänskliga rättigheter innan man får arrangera stora mästerskap. 

– Jag tycker att man kan jämföra det med om ett land delade in sin befolkning i ras, då hade man aldrig tillåtit det landet att arrangera ett VM.

Stjärnans protest hyllas av Kajsa Bergqvist

2013 arrangerades VM i Ryssland, som också har kritiserade lagar mot homosexualitet. Då valde Sveriges höjdhoppare Emma Green att protestera genom att tävla i regnbågsfärgade naglar – vilket fick uppståndelse över hela världen.

I Qatar är det sjukamperskan Erica Bougard som står för protesten. 

I höjdhoppsdelen av tävlingen dök den 26-åriga amerikanskan upp med regnbågsflaggor på sina skor. Ett initiativ som hyllas av Bergqvist i SVT:s sändning.

– Bougard har gjort en liten politisk markering och prytt sina skor med regnbågsflaggan. Det är ju härligt, att det är någon som vågar göra det.

Bougard om protesten: ”Det är viktigt”

Efter onsdagens tävlingar berättar Bougard att hon började bära regnbågsflaggan på sina skor den här säsongen efter att hon tidigare i år blivit tillsammans med en kvinna för första gången i sitt liv. 

Så det var dels en hälsning till henne, men även ett ställningstagande. 

– Jag tycker det är viktigt, för det finns människor som hatar en för den man älskar. Jag tyckte det var viktigt att visa det, säger hon. 

– Jag hoppas inspirera unga människor som kämpar, om de vill komma ut. Jag är inte rädd för att visa vem jag är, det borde de inte heller vara. 

När Emma Greens aktion från VM i Moskva kommer på tal så säger Bougard att hon ”inte hade vågat göra det i Ryssland”. Men här är hon inte rädd för några konsekvenser. 

– Jag känner mig trygg och jag lämnar med första bästa flyg om det skulle krävas, säger hon med ett skratt.