Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hon måste stoppas – det är en skandal”

Ertan Hatipoglu.
Foto: Twitter
Meraf Bahta.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Meraf Bahta ska jaga EM-medaljer för Sverige i nästa vecka – trots att hon är misstänkt för dopingbrott.

Nu kommer vilda protester från Turkiet.

– Hon måste stoppas! Det är en skandal om Bahta springer EM, säger den tidigare landslagstränaren Ertan Hatipoglu.

Det är en minst sagt speciell situation. På måndag startar EM i friidrott på Olympiastadion i Berlin och Sverige kommer att åka dit med löparstjärnan Meraf Bahta som ett av de stora medaljhoppen.

Samtidigt utreds hon för dopingbrott och riskerar avstängning i upp till två år.

Anledningen: Bahta har tre gånger om lämnat in felaktiga uppgifter till dopingjägarna, vilket hindrat dem från att utföra oannonserade tester på henne.

Krav från Turkiet

Nyheten avslöjades i slutet av förra veckan och sen dess har det svenska förbundet visat ett tydligt stöd för Meraf Bahta. De har begärt en omprövning av ärendet – vilket kan ta flera veckor – och dessutom slagit fast att 29-åringen, som har både EM-guld och flera SM-guld på meritlistan, kommer till start i Berlin så länge inte omständigheterna förändras.

Situationen har lett till en hel del diskussioner under de senaste dagarna – och nu hörs alltså höga klagomål från Turkiet.

Ertan Hatipolgu, tidigare landslagstränare i Turkiet som sen 2014 är avstängd på livstid för just doping (!), skriver på Twitter att Sverige borde stoppa Bahta från start och riktar sig specifikt mot generalsekreteraren Stefan Olsson som han menar beter sig ansvarslöst.

https://twitter.com/ErtanHatipoglu/status/1023582415619588097

"Det är ett brott"

När SportExpressen når Ertan Hatipoglu på telefon förklarar han varför.

– Meraf Bahta har missat tre test och då måste Sverige så klart förbjuda henne från start, det här måste utredas, säger Hatipoglu.

Han fortsätter:

– Jag säger inte att hon måste straffas med en dopingavstängning, men under de här omständigheterna skulle hennes deltagande vara en skandal. Speciellt för ett modernt och bra land som Sverige, som flera gånger om sagt att man är emot doping och har en nolltolerans.

– Tänk på hur åskådarna i Berlin kommer att reagera om hon står på startlinjen!

Bahta vann EM-guld på 5 000 meter 2014.
Foto: STEFFEN SCHMIDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Flera svenska ledare, bland annat Stefan Olsson och Meraf Bahtas tränare Ulf Friberg, har tidigare kritiserat Turkiet för deras dopingfall och även för deras sätt att hämta in löpare från Afrika.

Nu verkar Ertan Hatipoglu se sin chans att ge igen. Under vårt samtal tar han plötsligt upp fallet Abeba Aregawi.

– Det är en skandal som vi inte glömmer. Aregawi tävlade för Etiopien och sen, sex månader senare, sprang hon helt plötsligt för Sverige. Jag förstår att Sverige inte har såna talanger för medel- och långdistans, men så där får det inte gå till.

Varför riktar du dig mot just Stefan Olsson på Twitter?

– För att han borde ta ett större ansvar. Han borde, som en ärlig person, säga att det här inte är bra för Sverige och stoppa Meraf Bahta från EM. Och sen, när utredningen är klar, får vi se om hon är skyldig eller inte.

– Men nu kan hon inte tävla. Hon har missat tre tester, det är ett brott.

Svaret från Sverige

Generalsekreterare Stefan Olsson är inte särskilt intresserad av att ge sig in i en diskussion med Ertan Hatipoglu. När vi berättar vad han har sagt konstaterar Olsson kort att ”det får han tycka, det är hans fria möjlighet att tycka det”.

– Hade det varit anabola steroider eller epo hade hon stängts av under utredning. Men det är det inte frågan om här. Vi vet fortfarande inte om det är ett dopingärende, det är en utredning.

Stefan Olsson.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Har ni stött på ilska från några andra nationer efter nyheten om Meraf Bahta?

– Nej, det här är första gången. Jag är inte aktiv på Twitter, men det här är i alla fall första gången som jag konfronteras med såna här uppgifter.

Finns det något nytt att berätta om situationen med Bahta?

– Nej, vi väntar fortfarande på att dopingkommissionen ska göra sitt ställningstagande.

Ertan Hatipoglu tränade topplöpare som Elvan Abeylegesse och Alemitu Bekele (båda två vann EM-guld, båda två dömdes i efterhand för doping) innan han fälldes i den stora turkiska dopinghärvan 2014.

EM startar på måndag och pågår fram till och med söndag.


LÄS MER: Förbundet förklarar – därför springer Bahta EM 

LÄS MER: Torneklint om beskedet: "Väldigt olyckligt" 

LÄS MER: Flydde kriget – här är Meraf Bahtas historia 

LÄS MER: EM i Berlin – här är allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.