Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hon hade hela livet framför sig”

June Steenkamp betraktar domen som en seger
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALON SKUY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUCKY NXUMALO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANTIONE DE RAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SCHALK VAN ZUYDAM / AP
1 / 8

Oscar Pistorius har avtjänat halva fängelsestraffet efter mordet på Reeva Steenkamp.

Nu hoppas han på en villkorlig dom – offrets föräldrar är högst tveksamma.

– ”Förlåt” räcker inte. Hon hade hela livet framför sig, säger June Steenkamp till Good Morning Britain.

Reeva Steenkamp sköts ihjäl på alla hjärtans dag 2013. Hon hittades död i badrummet i sitt hem, skjuten med fyra skott genom badrumsdörren. Pojkvännen, tillika friidrottsstjärnan, Oscar Pistorius greps av polis och erkände att det var han som sköt, men har sedan dess hävdat att han trodde att det var en inbrottstjuv han sköt ihjäl.

Paralympiern, som tävlade i London-OS, dömdes till sex års fängelse för dråp. Men brottsrubriceringen ändrades senare till mord och straffet skärptes till 13 år och fem månader.

I somras hade Pistorius avtjänat halva straffet och kan nu få villkorlig dom. Men offrets föräldrar, June och Barry Steenkamp, vill inte att gärningsmannen släpps på fri fot.

– Han har inte visat att han ångrar det han gjorde och jag tror att han bara skulle göra det om det skulle göra att han blir frisläppt, säger June Steenkamp till till Good Morning Britain.

”En skräckhistoria”

Det föräldrarna framför allt vill ha är hela den sanna historien. June Steenkamp konstaterar att Pistorius ändrade sin berättelse tre gånger under rättegången, trots att han var under ed.

– Det är den vi vill ha, sanningen. Det här har varit en skräckhistoria för oss, säger hon i Good Morning Britain och fortsätter:

– Han ska avtjäna hela fängelsestraffet och betala för det han har gjort, det är det vi förväntar oss. ”Förlåt” räcker inte. Hon hade hela livet framför sig och förlorade det. Hon fick inget bröllop och vi fick inga barnbarn.

Vill träffa Pistorius

Innan Oscar Pistorius kan få en villkorlig har offrets föräldrar rätt att träffa honom. En sydafrikansk rättighet skapad för att hjälpa familjer till brottsoffer att få ett slut och gå vidare. Han har skrivit ett brev till June och Barry Steenkamp, men det räcker inte.

– Det är bara jag, June och vår advokat som vet vad han skrev, vi vill inte dela med oss av det. Någon gång kanske vi berättar, säger Barry Steenkamp.

– Jag vill träffa Oscar och prata med honom. June och jag känner att det finns mycket som inte har kommit fram i den här historien, vi hoppas att han kan berätta om allt för oss.

Arkiv: Högsta domstolen höjer straffet för Pistorius

Höjer från sex år till 13 års fängelse

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.