Foto: Daniel Nilsson
 Foto: Daniel Nilsson

"Hon behandlas som en spetälsk"

Publicerad
Uppdaterad
Caster Semenya har fått en hel världs ögon på sig.
Inte för att hon var överlägsen på 800 meter - utan för att hennes kön utreds.
- Hon behandlas som en spetälsk. Det här skulle aldrig hända en vit flicka från Europa, säger Leonard Chuene, Sydafrikas förbundsordförande.
När Internationella friidrottsförbundet, IAAF, gick ut med att de utreder om Caster Semenya verkligen är en kvinna startade förföljelsen mot 18-åringen.
Det har gjort Sydafrikas friidrottsförbund rasande.
– Jag kommer att fortsätta försvara den här flickan, även om det så skulle sparka ut mig från Berlin, säger förbundsordförande Leonard Chuene, till The Guardian.
 – Hon har inte begått något brott överhuvudtaget. Hennes brott är att hon blev född där hon blev född.

"Bara för att hon är svart"

Leonard Chuene fortsätter:
– Det här händer bara för att hon är svart, och skulle aldrig hända om hon var en vit flicka från Europa. Människor tror att vi kommer från djungeln och lever som djur. Vi tillåter inte att människor förstör våra barn.
Caster Semenya var överlägsen på 800 meter men efter guldet fick hon gå under jorden och fly uppmärksamheten.
– Hon är isolerad som om hon vore spetälsk, och behandlas som om hon har en sjukdom som smittar. Det är inte rätt.

Riktar kritik

Sydafrikas förbundsordförande riktar samtidigt kritik mot internationella friidrottsförbundet, IAAF, som berättade bara timmar före finalen att hon ska könstestas.
– Jag tycker att de hade kunnat skydda henne tills testresultatet var klart, säger Leonard Chuene.
IAAF har tidigare gjort klart att om det visar sig att Caster Semenya är en man så ryker guldmedaljen.
Det kan dröja veckor innan det resultatet är klart.


DISKUTERA HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag