Inledningen av dagens höjdhoppsfinal har varit tung för Stefan Holm.
Inledningen av dagens höjdhoppsfinal har varit tung för Stefan Holm.

Holm utslagen - finalen hopp för hopp

Publicerad
Uppdaterad
HELSINGFORS. Han har varit alldeles överlägsen de senaste åren, men har faktiskt förlorat flera tävlingar den här säsongen.
Sedan rev han ut sig på 2,32 - Holm blir som bäst sjua.
Inhoppningen såg bra ut. Stefan Holm gled enkelt över höjden med ett saxhopp. Publiken skanderade: "Stefan, Stefan, Stefan." Huvudrollsinnehavaren vinkade och fick applåder. - Stefan har varit lugn sedan han kom till Helsingfors, det har inte varit några problem alls, säger pappa Johnny Holm till SVT. Sonen valde att gå in på 2,20. - Han är en av de fyra fem som kanske har störst chans att vinna, menar Johnny Holm. Precis när Stefan Holm skulle hoppa på höjden - inleddes maratondamernas prisutdelning.

Inte toppform

Holm återvände till kuren, satte på sig byxor och t-shirt. En kort stund senare gick han tillbaka till ansatsbanan, klev fram, och tog 2,20 utan problem. Därefter rev han första försöket på 2,25. Tränaren Yannick Treagro var inte imponerad, men verkade heller inte särskilt orolig. "Sommartider" ljöd i högtalarsystemet. Oklart om det var Gyllene Tiders version. Därefter tog Stefan Holm 2,25. Men det är något som inte verkar stämma: Inte heller på 2,29 såg första försöket särskilt bra ut. Stefan slog uppgivet ut med armarna mot pappa Holm. Sedan gick alla tre försök på 2,32 - käpprätt åt helvete.

Här är Stefan Holms VM-final, hopp för hopp:

 • 2,15. Står över.
 • 2,20. Stefan hade dragit av sig långbyxorna och överdragströjan och skulle hoppa, men fick klä på sig igen och vänta ut en prisutdelning. Tog direkt ändå men det var inget kanonhopp. Samtliga 13 vidare, men Andrij Sokolovskij, ukrainaren Holm alltid fruktar, behövde tre hopp.
 • 2,25. Sokolovskij står över. Holm verkar inte beredd på att hoppa och kommer helt fel i ansatsen och river grovt med skuldran. Ser väldigt spänd och nervös ut. Pappa Johnny biter på naglarna. Andra försöket är nästan lika knackigt men den här gången ligger den darrande ribban kvar. Johnny Holm verkar förtvivlad. Stefan vandrar ut till sin pappa och tränare och får anvisningar. Stefan gör några ruscher på löparbanan. För att få fart på kroppen och skaka av sig nervositeten? Matt Hemingway, USA och finländaren Oskari Frösén river ut sig.
 • 2,29. Nix, det stämmer inte alls. Stefan är klart över med kroppen, men får inte med sig fötterna upp och slår ner ribban. Slår frustrerat ut med armarna och skriker ut sin besvikelse. Femte hoppet i tävlingen är hans klart främsta. Stefan är över med lätt darr, men har hittat något av rytmen. Knyter nävarna och får godkännande nick av Johnny. Kubanen Victor Moya och ryssen Jaroslav Rybakov delar ledningen efter höjden. Inte en rivning hittills. Kanadensaren Marc Boswell och ukrainaren Jurij Krymarenko klarade i första. Tjecken Jaroslav Baba och italienaren Nicola Ciotti i andra, ryssen Vjatjeslav Voronin i tredje. Sokolovskij är borta, liksom cyprioten Kyriakos Ioannou och Dragutin Topic från Serbien-Montenegro. Holm ligger sjua av de åtta som är kvar och nu har han inte råd med fler rivningar om gulddrömmen ska hållas vid liv.
 • 2,32. Drar handflatorna över den rakade skallen, springer...och upp. Nej, det är inte Stefans dag. River rejält. Stefans räddning 1: alla andra river i första. Rybakov är riktigt nära att klara i andra innan det blir Stefans tur. Hjälper inte att det är något bättre än i första, han river igen. En chans kvar. Klarar han hoppar han om guldet. Rivning och han blir inte bättre än sjua. Stefans räddning 2: alla river i andra. Rybakov river igen och tackar för sig. Guldet kan fortfarande bli hans om alla andra river. Då blir det omhoppning mot Moya. Avgörandets ögonblick för Holm. Får hela Olympiastadion med sig. Men höjden finns inte i kroppen, han river med benen och VM är över. Han slår ut med armarna, sliter av sig tröjan.

  Gulddrömmen sprack

  Den stora drömmen om guldet sprack. Sjua Stefan Holms sämsta mästerskapsplacering sedan VM 1999 i Sevilla. Som siste man att göra tredje försöket på 2,32 klarar Jurij Krymarenko och guldet är sensationellt hans. Rybakov och Moya delar silvret på 2,29 och minst rivningar.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag