Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Holm om reklamen: "Jag blev chockad"

Foto: / SILAS LYKKEGAARD SELANDER
Foto: / TORBJÖRN SELANDER
Foto: / LINUS LYKKEGAARD SELANDER

STELLENBOSCH. Stefan Holm laddar för en ny fight – men denna gång mot "Stefan Wong" i tingsrätten.

– Att ta mitt livs största idrottsögonblick och göra reklam av det utan att tillfråga mig, det kan man ju inte få göra, säger den gamle höjdhoppsstjärnan.

Holm anser att bensinbolaget St1 kopierat OS-guldhoppet i Aten, med en radioreklam där en "Stefan Wong" tankar bensin.

Stefan Holm har precis avslutat ett träningspass i Sydafrikas vindistrikt med sina höjdhoppare, där bland annat Sofie Skoog ingår. Själv är han glad över att ha slagit personbästa på den afrikanska kontinenten med ett hopp på 1,97. Stefan är numera tränare men hoppar fortfarande.

Men leendet över ”Afrika-persets” förbyts snart. På tisdag ska han upp i rätten mot bensinbolaget St1.

SportExpressen spelar först upp Tommy Åströms klassiska referat från OS i Aten, med bisittaren Miro Zalar. Ett stort leende breder direkt ut sig över Holms ansikte, man ser hur filmen för honom tillbaka till 2004.

"Stefan Holm stryker sig över huvudet, två, tre, fyra, fem gånger över ansiktet."

"Jag tror han tar chansen, Tommy."

"Tror du det?"

"Jag tror han tar chansen!"

"2,36. Stefan Holm, det kan vara ett guldhopp, här kommer Stefan fram mot ribban, upp där och han klaaaaarar. Han klarar, han klarar! 2,36. Stefan Holm. Jag tror att det är ett OS-guld. Det är långt kvar, men det kan räcka till ett OS-guld för Stefan Holm. Vad underbart, Miro. Han var så illa ute på 2,34 och så klarar han 36 i sista med darr på ribban. Nytt personbästa och han fixar det i första försöket.

Nu är det dags att spela upp det andra ljudklippet. Det från en radioreklam med "Stefan Wong".

"Stefan Wong stryker sig över huvudet, två, tre, fyra, fem gånger över ansiktet."

"Jag tror han vågar tanka obemannat."

"Tror du det?"

"Han vågar."

"13,36, Stefan Wong, det kan vara den billigaste tanken i dag. Här kommer Stefan fram mot bilen, upp där med pumphandtaget och han klaaaaarar. Han klarar, han klarar. Han vågar tanka annorlunda på St1 för 13,36. Han var så illa ute på mätaren och så körde han in på St1 i sista sekund. Nytt prisrekord och han fixar det i första försöket."

Foto: / LINUS LYKKEGAARD SELANDER

Stefan Holm tittar bort från högtalaren.

Vad känner du när du hör på det här?

– Jag är ju fortfarande förundrad över att de har gjort det. Jag blev chockad första gången jag hörde den. Undrade varför de körde mitt guldhopp i en reklamradiostation.

När var första gången du hörde det?

– Det var hösten 2014, den sändes ju då under ett par veckor. Det var på en träning och jag undrade vad fan! Och sen insåg jag vad jag egentligen hade hört.

Hur känns det då?

– Det känns väl inte speciellt roligt. Hade gärna undvikit detta, men någonstans måste man ju försvara, inte bara min, det är ju flera idrottsmän som det handlar om. För är det okej att göra så här så kan man ju göra det med vem som helst.

Vad tänker du om namnet "Stefan Wong"?

– Jag tycker att de säger Stefan Holm fortfarande. De hade kunnat göra det väldigt annorlunda om de inte hade velat anspela på mig.

Stefan Holm begär en ersättning på 200 000 och skadestånd på 50 000 kronor. Han säger att folk trott att han är sponsrad av St1.

– Det är många som har reagerat, Sofie har ju reagerat och flera andra också. Folk har sagt: ”tankar du alltid på St1 nu, har du fått något för det”? Så det är klart att folk har reagerat och tror att jag är sponsrad av dem. Jag har inte fått en spänn!

 

LÄS MER: Melwin Holm, 13, är redan bättre än pappa

"Ska kunna skyddas"

Stefan Holms advokat Stefan Clemén:

– Om Stefan Holm inte vinner detta målet kan man framöver i Sverige referera till kända personer utan att betala.

Erica Samuelsson, marknadschef på St1, ger sin syn på saken:

– Vi har gjort en kampanj med radioreklam på olika idrottscitat och det har vi använt och formulerat det kring våra budskap med att man kan tanka till lågt pris hos oss. Där har vi som sagt använt citat och där menar Stefan Holm att han har blivit använd och vi menar att vi inte har använt hans namn utan vi har använt ett citat. Det är ett idrottsreferat helt enkelt, det är inte ett citat, det är ett idrottsreferat. Det är vår hållning, säger Samuelsson.

– Jag hoppas att tingsrätten kommer fram till vad som är korrekt och att vi förhåller oss till det som är korrekt sida av den lagen. Det är vad vi anser. Så jag hoppas att våra kunder ser att vi gör reklam som är med humor och glimten i ögat och refererar till ett citat och det är det som vi har gjort och det är den banan vi är på, säger Samuelsson.

Foto: / TORBJÖRN SELANDER

"Två väldigt bra år"

Tillbaka till den riktige Stefan Holm och den arena han helst vill vara på, friidrottens.

Hur går det för Sofie Skoog?

– Det går bra. Det har varit två väldigt bra år. Fysiskt sett är hon starkare, hoppar längre, det har varit lite av och till höjdhoppstekniskt hela hösten och vintern, men det släpper mer och mer för varje pass vi gör nu.

Vad är målet med Sofie?

– Hon var ju femma på inomhus-VM och sjua på OS i somras, nu har vi inomhus-EM först i Belgrad och VM i London i sommar, så förhoppningen är att hon ska bli lite bättre.

– Långsiktigt är det ju Tokyo 2020 som är målet, och det har det ju varit ända från första början, då vi började jobba ihop.

Du själv då, hur ofta hoppar du?

– En eller två gånger i veckan. Det är ju en sport som jag älskar och alltid har älskat, det är kul att vara med.

Vad är ditt bästa nu då?

– Jag tog 1,97 i dag, det är det högsta jag har gjort på ett tag, men jag tog 2,06 i somras, det var svenskt rekord i M40-klassen.

Sen hösten 2013 sitter Stefan Holm med i IOK.

Vad är din hjärtefråga, vad vill du driva?

– Jag sitter ju som aktiv representant, och då är det ju klart att dopingfrågan är ju stor för de aktiva.

– Sen som svensk brinner jag för att vi ska söka OS till Sverige, det är något som jag drömt om sen jag var barn, att ha ett OS på svensk mark.

Tillbaka till dopingen, andra McLarenrapporten kom ju här, vad säger du om det?

– Det var ju omfattningen som var ny och den är ju skrämmande i sig. Att man har kunnat hålla på det sättet under så lång tid ändå.

– Det visar ju också att det finns brister inom antidopingarbetet i världen. Och mycket ligger däri att Wada inte riktigt har den budgeten och inte har den självständigheten som man hade behövt.

Foto: / SILAS LYKKEGAARD SELANDER

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!