Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Holm kan få medalj – efter nya skandalen

Tre nyheter att ha koll på i dag.
Andrej Silnov utreds för doping. Foto: LAURENT GILLIERON / AP SCANPIX SWEDEN
Han är i dag vice ordförande i ryska förbundet. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
...och det innebär att Stefan Holm kan få medalj. Foto: GUO DAYUE / STELLA PICTURES XINHUA/PHOTOSHOT
Stefan Holm. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Andrej Silnov blev olympisk mästare i höjdhopp 2008.

Nu misstänks han för doping.

Och helt plötsligt kan Stefan Holm få ett OS-brons på posten – elva år senare.

– Jag vet inte ens vad jag känner när jag hör det här. Det är konstig känsla, säger Holm.

Andrej Silnov, 34, har lagt spikskorna på hyllan och är i dag vice ordförande i Rysslands friidrottsförbund. Men nu kan hans meritlista komma att ritas om i efterhand.

Friidrottens integritetsenhet (AIU) har inlett en utredning av Silnov, rapporterar flera ryska medier.

Han är misstänkt för doping.

– Jag har fått ett meddelande från AIU, som tittar på all dokumentation. Men jag kan inte kommentera det här mer än så, eftersom det här ärendet är konfidentiellt, säger Silnov själv till Match TV.

Nyheten bekräftas också av det ryska friidrottsförbundet, som skriver på sin hemsida att de tillfälligt stängt av Andrej Silnov från arbetet som vice president eftersom han utreds av AIU.

Holm kan få OS-brons

Andrej Silnov vann OS-guld i Peking 2008 efter att ha klarat 2,36 i första försöket. Tvåa i samma tävling var Germaine Mason och trea var Jaroslav Rybakov. Fyra? Stefan Holm.

Han är aningen tagen av beskedet om sin rival.

– Jag vet inte ens vad jag känner när jag hör det här. Det är så länge sen, elva år sen. Och sen vet jag inte ens om det berör Peking eller om det är senare i karriären. Det är en konstig känsla, säger Stefan Holm.

Om han blir fälld så borde du kunna få ett OS-brons på posten?

– Ja, blir han diskad så är jag trea. Och ironiskt nog så vinner Germaine då och han gick bort för två år sen i en motorcykelolycka... Det känns lite olustigt.

Holm fortsätter:

– Rätt ska vara rätt, men samtidigt är det lite märkligt att börja rita om resultatlistor efter så lång tid… och den som vinner får aldrig njuta av det. Det är väldigt tudelat faktiskt.

 

LÄS MER: Germaine Mason död i motorcykelolycka 

Rysslands avstängning förlängs

Nyheten om Andrej Silnov kommer bara tre dagar efter att internationella friidrottsförbundet (IAAF) meddelat att de inte kommer att häva avstängningen av Ryssland. Det innebär att de ryska friidrottarna framöver kommer att tävla under neutral flagg.

Orsaken till att avstängningen förlängs är att avstängda tränare fortsatt är verksamma i rysk friidrott, samt att IAAF inte fått in alla dokument som de begärt i utredningen av den dopingmisstänkta stjärnan Danil Lysenko.

– Eftersom en utredning pågår kan vi inte ens överväga att häva avstängningen, säger Rune Andersen, som leder IAAF:s utredning av Ryssland, till nyhetsbyrån AFP.