Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Holm: ”Ingenting skulle glädja mig mer än det”

Melwin och Stefan.Foto: SVEN LINDWALL
Melwin.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Stefan Holm.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Stefan Holm och Melwin Lycke-Holm.Foto: JOHANNA SVENSSON

Det händer de flesta föräldrar.

Men hur reagerar man om man som van världsmästare blir omsprungen av sin son i sin egen idrott? 

Tar vinnarinstinkten över?

– Nej, snarare tvärtom så är det jag som får sova ute. Någonstans är det väl det de handlar om: att han ska utvecklas, komma ikapp och förbi, säger Stefan Holm.

Under helgen hoppade Melwin Lycke-Holm 2,01 på Skarakampen. Höjden innebar vinst i Skara – och att han i år hoppat högre än pappa Stefan Holm. 

Stefan Holm som också tränar sin son är Sveriges näst bästa höjdhoppare genom tiderna, med VM-guld och OS-guld på meritlistan. Värmlänningen är känd för sin tävlingsinstinkt och sina noggranna förberedelser. Men nu har ett nytt liv börjat för Stefan Holm, ett liv som går ut på att någon annan ska vinna. Ett liv som pappa Johnny. 

– Ja, jag är väl det. Lite mer erfarenhet än honom bara, jag har ju hoppat höjdhopp själv, säger Stefan Holm.

– Jag trivs väldigt bra. Men jag trodde inte att jag skulle tycka att det var så kul som det är. Jag är glad att jag kom tillbaka till höjdhoppet.

 

LÄS MER: Melwin är bättre än pappa Stefan – för första gången 

”Utmaningen ligger i att vara tränare”

Barn tenderar att gå bli bättre i sin idrott än föräldrar till slut. I Stefan Holms falla har sonen Melwin utvecklats i en otrolig takt. På de två säsonger Melwin tvlat har han ökat fyrtio centimeter. Även om Stefan själv är aktiv hoppare blir han inte yngre.

– Det kommer färre och färre dagar som jag känner att det lyfter och blir bra när jag hoppar själv. Så utmaningen nu ligger mer i att vara tränare och utmana mig själv och utveckla mina aktiva till att bli bättre höjdhoppare, säger Stefan Holm.

Det är inte så att han kommer få sova ute nu bara för att han slagit dig?

– Nej, snarare tvärtom så är det jag som får sova ute. Någonstans är det väl det de handlar om: att han ska utvecklas, komma ikapp och förbi.

Min pappa blev väldigt förbannad första gången jag slog honom i pingis. 

– Hahah, ja men det tyder väl på att jag är en bättre tränare än höjdhoppare nu för tiden i alla fall. Det är väl positivt, eftersom jag huvudsakligen är tränare.

Är det med glädje du ser att han satsar på samma sak som du själv eller är det med rädsla?

– Från början var det nog lite rädsla i det faktiskt. För det är alltid svårt att vara sin fars son. Alltid bli jämförd. Men nu är det mycket mer glädje för jag ser hur mycket det ger honom. Och vi får mycket tid tillsammans han och jag. Det är ju något som jag älskar att hålla på med också. Sedan måste det alltid ske på hans villkor. Den dagen han inte vill längre så slipper han.

”Inget skulle glädja mig mer”

– Jag har ju mycket erfarenhet från min och pappas relation. Det gäller att det ska vara på Melwins villkor om vi ska prata friidrott. Det ska inte vara jag som sitter och gnetar teknik med honom när han vill spela tv-spel. Det är viktigt att skilja på rollerna.

Tror du att han kommer lyckas slå ditt eget personliga rekord?

– Det får han gärna göra. Inget skulle glädja mig mer än om han gjorde det. Det kan jag ärligt säga. Det hade varit hur häftigt som helst. 

Han kanske till och med slår Patrik Sjöberg (Som har det svenska rekordet på 2,42)?

– Ja, slår han mitt är han ju onekligen nära att slå Sjöberg också. Det ligger långt fram i framtiden dock. Misstänker jag, avslutar Stefan Holm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.