Historisk VM-medalj till Perseus Karlström

Blivit hånad för sporten – medaljen en revansch.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. Den svenska framgångssagan i Doha har fått ett nytt kapitel - i form av en historisk medalj. 

Perseus Karlström, 29, tog brons på 20 kilometer gång i natt.

Det är den första svenska VM-medaljen i gång någonsin på herrsidan. 

– Det är ofattbart, säger han. 

Perseus Karlström kom till Doha fullpumpad av självförtroende med en fantastisk säsong i ryggen. Han är rankad femma i världen i år och leder världscupen.

Så efter att ha varit en medaljoutsider i ett flertal mästerskap på rad så skulle VM i Doha bli annorlunda.

Han hade dessutom planen klar för sig. Han ville avvakta i början av loppet, för att sedan trycka på när det återstod en dryg fjärdedel av loppet.

Han följde planen till punkt och pricka och fick rätt i sin profetia.

Succén: Perseus Karlström tar brons i VM

Fem kilometer in på loppet så var det väldigt jämnt och Karlström såg till att hålla sig i toppklungan.

Därefter började det spricka upp. Japanen Toshikazu Yamanishi var den som stod för rycket som skilde agnarna från vetet.

Ingen orkade gå upp i rygg på Yamanishi, men en grupp på fem gångare orkade såg till att distansera sig från de övriga. I täten av den, Perseus Karlström.

Läget blev allt ljusare när italienaren Massimo Stano, en av de på förhand värsta konkurrenterna, fick en bestraffning efter för många varningar.

Då såg Karlström sin chans - och stack. Han lämnade de närmaste konkurrenterna drygt 12 sekunder bakom sig på nolltid och kopplade ett järngrepp om en medaljplats. 

Ett grepp han aldrig släppte. 

– Huvudet kokade över, och man kan dö från ett steg till det andra. Så jag försöka bara vara kall, lugna ner mig och hämta andan, säger Karlström om slutspurten.  

Historiskt VM-brons till Perseus Karlström i gång.

Karlströms eufori efter VM-bronset

Även om ryssen Vasilij Mizinov kom förbi i slutskedet höll Karlström resten av fältet bakom sig och slutade trea bakom Yamanishi och Mizinov. 

Efter ett långt och hårt träningsår var det här den perfekta avslutningen för en euforisk Karlström. 

– Det har varit den längsta dagen i mitt liv, att gå och vänta. Jag har räknat ner och det har varit så lång väntan medan jag bara har velat köra. Alla de som har visat sitt stöd för mig, folk som jag inte vet vem de är, men som har idrottshjärta... Ni kan inte förstå, det är så sjukt stort, säger Karlström mellan de andfådda andetagen. 

– Det har varit 49 långa veckor. Jag kommer ihåg när jag tränade i Mexiko. De undrade varför jag tränade så hårt. Vad tror ni? Nu vet ni, jag tränade hårt för det här, säger han. 

Bronset är Sveriges tredje medalj på VM efter Daniel Ståhls guld och Armand Duplantis silver. Bronset är historiskt i och med att det är den första svenska gångmedaljen på herrsidan i ett VM.

– Att jag får gå härifrån med en medalj, det är ofattbart. 

Här säkrar Perseus Karlström VM-bronset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.