Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga mejlen om Abeba Aregawi

Foto: Niklas Larsson

På lördag ska Abeba Aregawi springa hem VM-guldet för Sverige.

Men det stormar vid sidan om löparbanan – efter nyheten om hennes äktenskapsbluff.

I dag kan SPORT-Expressen presentera nya detaljer kring den märkliga situationen.

Interna mejl i Hammarby avslöjar stressen i hennes svenska klubb, varningen från agenten Jos Hermens – och oron för de svenska skatterna.

– Vi är engagerade i hennes idrottande, inte hennes privatliv, säger Ingvar Åström, ordförande i klubben.

I morgon inleds inomhus-VM i polska Sopot.

Sverige har en given guldkandidat på plats: Abeba Aregawi på 1 500 meter.

Finalen går på lördag och då väntas 23-åringen springa hem sin tredje mästerskapsmedalj för det svenska landslaget.

Aregawis årsbästa är över sju sekunder snabbare än närmaste konkurrenten Sifan Hassan från Holland.

Samtidigt har SPORT-Expressens avslöjande om att Aregawi ljugit om sin skilsmässa från Henok Weldegebriel – i tio månaders tid – väckt stor uppmärksamhet.

Från flera håll har det ifrågasatts om äktenskapet bara var rent tekniskt, för att ge löparstjärnan ett svenskt pass.

Nu kommer uppgifter som tyder på att det kan ha varit så. Detta via interna mejl i Aregawis klubb Hammarby, där olika ledare har diskuterat situationen.

När Aregawi var på väg att skriva på för Sverige, sommaren 2012, hölls ett möte i Paris mellan alla berörda parter. Då slog hennes agent Jos Hermens fast: "Det här är ett skenäktenskap".

Trots det gick övergången igenom.

Hammarbys ordförande Ingvar Åström var på plats under mötet och har i interna mejl pressats om uppgifterna från Hermens. Där skriver han också: "Det är sant att hennes holländske agent Jos Hermens sa detta till mig i Paris".

Lars Kristiansson, då anlitad som konsult av Hammarby, var också med under mötet.

– Jag kan bekräfta att Hermens sa att det här handlar om ett skenäktenskap, säger Kristiansson när SPORT-Expressen ringer upp honom.

"Förvånad"

Hur reagerade du på det?

– Jag blev förvånad, så klart. Och efter det så började frågorna bli allt fler. Därefter avslutade jag mitt konsultuppdrag för Hammarby.

Ingvar Åström blir tyst när SPORT-Expressen konfronterar honom med Jos Hermens ord.

Sen säger han:

– Vad ska jag säga om det? Det får väl Jos uttala sig om. Jag tänker inte uttala mig om de här sakerna.

– Vi har pratat med Abeba och Henok och lyssnat på vad de har sagt och gjort en bedömning av hur de är som par. Och vi har bedömt det som att det är ett riktigt äktenskap.

Jos Hermens minns inte riktigt vad han sa. Men han tar inte tillbaka utspelet.

– Jag kommer ihåg att jag var orolig där, för svenskarna tryckte på ordentligt. De ville att det här skulle hända. Jag frågade om de verkligen var säkra på det här och undrade mest vad som hände.

Den tidigare svenska landslagslöparen Rizak Dirshe, som har goda kontaker i Etiopien, är förvånad över att de här uppgifterna inte kommit ut tidigare.

– Det finns ganska många inom friidrottskretsen som har vetat om det här, men ingen verkar ha vågat lyfta upp det. Jag undrar varför...

Orolig för skatter

SPORT-Expressen har tidigare avslöjat att Abeba Aregawi valde att flytta tillbaka till Etiopien den 10 december – dagen innan hon skrev på papperna för att kunna tävla för Sverige.

I en intervju med Aftonbladet förklarade hon att det handade om "värme och hög höjd". Hon sa att det inte var av skattemässiga skäl – en anledning som till exempel fått idrottsprofiler som Björn Borg, Kajsa Bergqvist och Anja Pärson att skriva sig i andra länder än Sverige.

– Nej, det förstår jag inte riktigt, sa hon.

Men sju veckor tidigare, den 20 september, var skattefrågan uppe för diskussion inom Hammarby, efter kontakter med Aregawi och Henok Weldegebriel.

Ingvar Åström skrev då i ett mejl, riktat till medarbetare i klubben: "Det som svider nu i tanken är kravet på att i framtiden redovisa sina inkomster och betala skatt i Sverige, när hon enligt Henok kan ta emot alla vinstpengar i dag i Etiopien och inte betala någon skatt alls. Det verkar vara den stora frågan just nu! Henok är orolig för den svenska skattemyndigheten och deras intressen för dessa frågor".

Åström skrev vidare: "Jag har lovat Henok att via mina skattekontakter försöka reda ut hur man på ett legalt sätt kan hantera dessa frågor."

Enligt Skatteverkets siffror så redovisade Aregawi en inkomst på 128 700 kronor i sin deklaration för 2012.

Men hon tjänade över 500 000 kronor bara på prispengar i Diamond League. Räknar man in startpengar, sponsoravtal och lön så landade årsinkomsten på runt 1 000 000 kronor, enligt SPORT-Expressens uppgifter.

Ingvar Åström är fåordig om skattesituationen:

– Om vi uppfattade det som att hon flyttade av skatteskäl? Jag vet inte om jag har någon uppfattning i den frågan. Det var aldrig någonting som diskuterades.

Henok Weldegebriel landade i Polen i går kväll. När SPORT-Expressens Oscar Broström mötte honom på flygplatsen ville han inte kommentera turerna kring deras privatliv.

Presskonferens

På frågan om Abeba flyttade av skatteskäl säger han:

– Jag vet inte, du får fråga henne.

Abeba Aregawi håller i dag sin presskonferens inför VM, men frågorna väntas inte bara handla om själva tävlingarna.

Agenten Jos Hermens räknar med att hon ser till att lösa situationen.

– Vad hon än har sagt eller gjort så får hon ta ansvar för det. Jag är inte hennes pappa, säger Hermens.

– Om något märkligt har hänt så säger jag bara: Döm henne inte för hårt, ge henne en andra hans. Hon är en bra person. Men jag är säker på att hon reder ut allting på presskonferensen.