Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helena Duplantis hemliga comeback – efter 34 år

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Helena Duplantis hade inte tävlat i friidrott sedan 1989 – men i tisdags gjorde hon comeback. 

Den forna mångkamperskan vann en veterantävling i kula på 10.87, ett resultat som är ganska nära det svenska veteranrekordet. 

– Jag kom i fel tillfälle till hallen, säger Helena Duplantis och skrattar. 

Under 1980-talet var Helena Duplantis, i dag mest känd som mamma och tränare åt stavhoppsstjärnan Armand Duplantis, en av Sveriges främsta juniorer i mångkamp. 

Hon gjorde sin sista arenatävling 1989 på DN-galan i Stockholm, då hoppade hon tresteg. Eller, det var hennes sista tävling fram till i tisdags.

Då deltog Duplantis i en veterantävling i kulstötning i Sollentuna friidrottshall – en tävling hon vann på 10.87, 31 centimeter från det svenska veteranrekordet, något tidningen Friidrottaren var först med att uppmärksamma. 

När Expressen frågar Helena Duplantis om det på Friidrottsgalan brister hon ut i skratt. 

– Åh, herregud.

– Jag kom i fel tillfälle till hallen. Jag hade snackat med en kompis om att jag måste motivera mig och göra någonting. Då svarade hon ”kom igen och kör en veterantävling”. .

Armand Duplantis om mamma Helenas comeback

Sonen Armand Duplantis befann sig i hallen samtidigt. Enligt honom hade mamma Helena inte koll på att det var en tävling. 

– Vi var där tillsammans i hallen i morse. Jag tränade på egen hand och kollade bort mot kulringen… då stod mamma där och stötte kula! Och så var det en tävling! Hon hade ingen aning, säger han. 

Hon vann. Vad säger det om friidrottsgenerna i familjen Duplantis?

– Det har nog varit aldrig en diskussion om det. Vi har bevisat det under ganska lång tid.

Helena Duplantis kan ta veteran SM-guld

Efter att inte ha tävlat på 34 år kan Helena Duplantis faktiskt vinna SM-guld i mars. Hennes stöt på 10.87 var klart bäst av alla resultat i K55-klassen i Sverige 2022 och i mars anordnas inomhus-SM av hennes klubb Upsala IF. 

Helena Duplantis är inte säker på att hon är på plats då, men på frågan om det rör sig om en riktig comeback svarar hon: 

– Jo, men det kan vara kul! Något att motivera sig för. Man vet aldrig.

Det gick rätt bra i tävlingen senast? 

– Det var uppvärmningen. Vänta bara tills jag kör med hela ansatsen. Nu körde jag stående.

LÄS MER: När Kalla gick upp förstod jag ingenting 

Duplantis: ”Spelar ingen roll för mig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.