Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Härvan kring Aregawi växer: "Det är samma"

Abeba Aregawi Foto: Jessica Gow/Tt
Endeshaw Negesse Foto: Facebook

Härvan kring Abeba Aregawis dopingmisstankar växer.

Nu har även den etiopiske storlöparen Endeshaw Negesse testat positivt för meldonium.

"Det är samma som Aregawi", skriver La Gazzetta dello Sport-journalisten Andrea Buongiovanni på Twitter.

Och skandalen ser nu även ut att få effekter – för Mo Farah.

I samband med Abeba Aregawis avstängning avslöjade att Riksidrottsförbundet avslöjade att hennes dopingprov visat på spår av meldonium.

Meldonium är en relativt ny bekantskap för dopingjägarna. Meldonium lades till på antidopingbyrån Wadas lista över otillåtna medel så sent som vid årsskiftet.

Sedan meldonium lades till på Wadas lista har två ryskfödda idrottare åkt fast för bruk av medlet: cyklisten Eduard Vorganov och skidskytten Olga Abramova, som sedan 2012 tävlar för Ukraina.

"Det är samma som Abeba Aregawi"

Nu kan ytterligare ett namn läggas till på listan, utöver Aregawi. Enligt La Gazzetta dello Sport-journalisten Andrea Buongiovanni har marathon-löparen Endeshaw Negesse testat positivt för just meldonium.

"Det är samma som Aregawi", skriver Buongiovanni på Twitter.

Negesse tävlar för Etiopien, Aregawis moderland. Han fick sitt stora genombrott för året när han vann Tokyo Marathon. Han gjorde sin debut i Florens Marathon 2012, där han också tog hem segern.

Nio etiopiska löpare misstänkta

Redan tidigare i veckan rapporterade Daily Mail att nio etiopiska löpare, varav fem tävlade på elitnivå, utreds för doping. Negesse är det första namnet som läcker ut.

Aregawis agent Valentijn Trouw redogjorde för SportExpressen i går för en teori kring hur de etiopiska löpare kan ha fått tag på meldonium.

– Jag har hört att en annan löpare från Etiopien har testat positivt för samma substans – meldonium. Och substansen verkar komma från en läkare från Ukraina, som tagit med sig substansen till Etiopien. Han är där ibland och verkar få löpare att ta meldonium, sa Trouw då.

Turbulensen i Etiopien kan nu även få konsekvenser för Mo Farah, rapporterar The Sun.

Världsstjärnan tränar regelbundet i landet, men Storbritanniens sportdirektör Neil Black menar att de eventuellt måste byta miljö.

– Vi håller på och undersöker det här just nu, säger Black.

– Vi tar in all information som finns tillgänglig och ser hur vi ska gå vidare. Det gäller att omvärdera situationen just nu och ta ett bra beslut.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!