Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Härliga bilderna på svenska talangen

Foto: SVT
Foto: SVT

Mo Farah sprang mot världsrekord. 

Då passade den svenska talangen Emil Millán de la Oliva på att ta rygg – och tv-kamerorna fångade hans leende ute på banan. 

19-åringen slutade trea i loppet och slog ett 45 år gammalt svenskt rekord.

Det var i den ovanliga grenen en timmes löpning som Emil Millán de la Oliva bjöd på show under slutvarvet. Löparna sprang alltså ett lopp som pågick i en timme – och den som sprang längst vann. 

Mo Farah, 5000- och 10 000-meterskungen som nu är tillbaka efter några års satsning på maraton, gick loss på slutvarvet och satte in en spurt för att säkra världsrekordet i grenen. 

När Farah gick upp i ensam ledning varvade han 19-åringen Emil Millán de la Oliva, som då tog rygg på Farah och försökte hänga på. Tv-kamerorna fångade hur en leende de la Oliva ryggade Farah i några hundra meter. 

Farah klarade världsrekordet och de la Oliva slog svenskt rekord. 

”Han tänkte: 'Vem fan är det här'”?

Den svenska talangen avverkade 20 128 meter på en timme – och slog därmed Dan Glans rekord från 1975. 

– Jag bara njöt, jag sprang med de bästa i världen som satte världsrekord. Det var jäkligt kul. Jag har kollat på honom sen jag var liten pojke i soffan och tänkte att så ska jag bli en dag, det var honom jag såg upp till, säger de la Oliva till SVT. 

– Det var en minut kvar och då kom Mo Farah där, så jag tänkte att jag försökte hänga på. Och det gick ju bra. Han kollade bak och tänkte: ”Vem fan är det här nu då?”. Men det var kul. 

Emil Millán de la Oliva ska springa 10 000 meter på Finnkampen på söndag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.