Hårda kritiken: ”Det är förlegat och skevt”

Moa Hjelmer har fått två barn under karriären, och är starkt kritisk till att SOK:s ekonomiska stöd dras in när man blir gravid.
Foto: OLLE SPORRONG
Moa Hjelmer under en träning på Stockholm Stadion. I helgen gör Hjelmer sitt elfte SM.
Foto: OLLE SPORRONG

Hade hon själv fått välja så hade hon låtit sin man vara gravid. 

Och Moa Hjelmer menar att stödet till elitidrottande kvinnor som skaffar barn under karriären är alldeles för litet. 

– SOK har ett förlegat sätt att se på saken, säger den 30-åriga friidrottsstjärnan. 

Hon gjorde seniordebut på SM redan 2006. Men det var under friidrotts-EM 2012 som Moa Hjelmers hittills största höjdpunkt i karriären inträffade. 

Hjelmer, då 22 år gammal, sprang hem guldet på 400 meter på Olympiastadion i Helsingfors, tiden 51,13 är fortfarande svenskt rekord på distansen. 

Sedan dess har det gått åtta år och i helgen står hon redo att tävla i sitt elfte SM. 

– Första mästerskapet var jag livrädd, men jag var bara 16 år då. Så det är inte samma känsla nu, men jag ser väldigt mycket fram emot att tävla på SM och känner mig laddad. 

Hon menar att känslan inför tävlingar har förändrats under åren. 

– När jag var som allra bäst, och det var givet att jag skulle till nästa mästerskap och inte behövde jaga kvaltider, då var inte SM viktigt. Men efter att jag fått barn har det blivit det. 

”Fruktansvärt svårt”

Moa Hjelmer har två barn, en dotter född 2014 och en son född 2017. 

– Det tog nog något år efter att jag fått mitt första barn tills jag insåg hur fruktansvärt svårt det var att ta sig tillbaka. Men det har gjort mig betydligt mer ödmjuk när jag kom till den insikten. 

För att få reda på hur kroppen reagerar och förändras under och efter en graviditet tog Moa Hjelmer hjälp av både fysioterapeuter och sitt medicinska team. 

– Men jag fick leta reda på den informationen på egen hand och sedan pussla ihop det jag lärde mig. 

Moa Hjelmer var tidigt fast besluten att hon inte ville vänta med att skaffa barn till efter karriären. 

– I friidrott tittar man mycket på statistik och den visar att väldigt många på just 400 meter gör sina bästa lopp i 30-årsåldern. Och det där har nog funnits med mig länge.

– Jag var bara 23 när jag fick mitt första barn och då kändes 30 hur långt bort som helst i tiden. Även när jag var 27 och fick mitt andra barn kändes det som att det var massa tid kvar. 

– Nu är jag 30, och det känns inte som någon ålder heller. 

”Det är förlegat och skevt”

Att skaffa barn under karriären har dock inte bara inneburit en förändring rent kroppsligt utan också ekonomiskt. När Moa Hjelmer meddelade att hon var gravid med sitt första barn förlorade hon sitt ekonomiska stöd från SOK, Sveriges olympiska kommitté.

– När man berättar att man är gravid blir man satt på paus i ett år, efter det blir man bortplockad om man inte hinner prestera. Jag har inte haft något med SOK att göra sedan jag fick mitt första barn. 

Hjelmer är starkt kritisk till hur SOK:s ekonomiska stöd fungerar. 

– Det är förlegat och skevt, och inte alls jämställt eftersom inte män drabbas om de skaffar barn. Hade jag kunnat välja hade jag definitivt låtit min man vara gravid och inte jag. Men det är inte ett val vi kvinnor har. Därför är det ett orättvist system. 

– Jag tror att det är en av anledningarna till att många idrottskvinnor avstår att skaffa barn under karriären, för att det är tufft ekonomiskt. 

”Då får man svaret”

Moa Hjelmer har trots det indragna SOK-stödet lyckats leva på sin idrott även efter att hon har fått barn. 

– Jag har haft mycket stöttning och hjälp av många fina personer, sponsorer, min klubb Spårvägen, men det är framför allt tack vare min man som jag har kunnat fortsätta. Han har varit och är min största sponsor. 

Ser du något slut på karriären?

– Jag satte upp en vision för fem år sedan, och då såg jag tre OS-cykler framför mig. Så OS i Paris, 2024, så länge jag kan jag se mig själv tävla. 

Vad är det som fortfarande driver dig?

– Så länge det är mer roligt än jobbigt, då vill jag fortsätta. Jag tror fortfarande att jag kan slå nya rekord och ta nya medaljer. Man vet inte hur bra man kunde bli förrän den dagen man lägger skorna på hyllan. Då får man svaret. 

Du tror fortfarande att du kan bli ännu bättre?

– Ja, varför inte. Det är klart att det är oerhört tufft men man måste våga tro att det är möjligt. Det var ingen som trodde att jag skulle ta EM-guld 2012, inte jag själv heller. Men det gjorde jag, så varför skulle det inte kunna bli nya medaljer?

Moa Hjelmer.
Foto: OLLE SPORRONG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.