Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får en diamant för nya rekordhoppet

Armand Duplantis. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Duplantis seglar över ribban. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Nytt världsårsbästa, nytt stadionrekord och nytt tävlingsrekord.

Armand Duplantis dominerade på Bauhausgalan.

Men vindarna gjorde honom förvirrad.

– Jag tänkte: ”Vad är det som händer? Vinden är överallt? Är det en tornado?”, berättar Duplantis efteråt.

Det bjöds på luriga förutsättningar under Bauhausgalan.

Norrmannen Sondre Guttormsen försvann redan på ingångshöjden, Sam Kendricks rök på 5,73 och till slut var det bara Armand Duplantis kvar. Men han såg inte ut att störas särskilt mycket av de ständigt skiftande vindarna.

Utan några som helst problem seglade Duplantis över ribban på 6,01 och fick speakern Tommy Åström att skrika sig hes inne på ett publikfritt Stockholms Stadion.

Alhaji Jeng var näst intill chockad i SVT:s sändning.

– Det är inte de bästa förutsättningarna, men han gör ändå 6,01. Det är otroligt, säger Jeng.

– Ja, det är makalöst, säger Kajsa Bergqvist, expertkollegan i SVT.

Duplantis får en diamant

6,01 innebär att han förbättrar sitt eget världsårsbästa med en centimeter. Han förbättrar också sitt stadionrekord med en centimeter, vilket gör att arrangören belönar honom med en diamant.

Dessutom slår han tävlingsrekordet med sex centimeters marginal.

– Det var coolt att se ”Mondo” göra det här. Det var imponerande att hoppa sex meter i de här förutsättningarna, säger Sam Kendricks när SportExpressen träffar honom efteråt.

Armand Duplantis gjorde sen tre försök på 6,15, vilket hade varit nytt världsrekord utomhus, men tog sig aldrig över ribban.

Han är ändå nöjd med dagen.

– Jag hade två mål med den här tävlingen. Det ena var att vinna och det andra var att slå stadionrekordet. Jag lyckades med båda och det känns väldigt bra, säger Duplantis.

– Det känns som jag börjar hitta rätt rytm i hoppningen igen.

”Det satte sig i huvudet”

Vad säger du om vindarna?

– Många hade problem i dag. Och jag hade problem också vid några tillfällen. Men som tur var lugnade sig vinden vid mitt 6,01-hopp.

– Det var märkligt. Vid ett tillfälle tittade jag på vimpeln och den visade att jag hade medvind, men mitt hår blåste bakåt. Jag tänkte: ”Vad är det som händer? Vinden är överallt! Är det en tornado?” Det satte sig lite i huvudet på mig och stavhopp är en väldigt mental gren. Det var svårt att ha självförtroende där...när mitt hår blåste bakåt.

Vad saknades för att du skulle klara 6,15 i dag?

– Det var ansatsen. Jag hade ingen bra känsla i ansatsen, med den där vinden. Och man måste känna sig väldigt trygg för att ta sig över de där höjderna. 

Armand Duplantis om att ha sina föräldrar som tränare.
Så här sa Duplantis efter att han tagit SM-guld tidigare i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.