Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllas efter rekordet: ”Ett makalöst lopp”

Letesenbet Gidey firar rekordet.Foto: SVT
Etiopiskan putsade världsrekordet med 4,5 sekunder.Foto: SVT
Foto: SVT

Letesenbet Gidey slog världsrekord med 4,5 sekunder.

Etiopiskan gjorde jättetiden 14.08,65 på 5000 meter på World Record Day-galan i Valencia.

– Vilket makalöst lopp hon gör. Hon fick kämpa mycket sista hundra meterna men det är ett otroligt lopp, säger experten Kajsa Bergqvist i SVT.

Under onsdagskvällen äger World Record Day-galan rum i Valencia och då skulle etiopiskan Letesenbet Gidey försöka slå världsrekordet på 5000 meter innan det var ugandiern Joshua Cheptegeis tur att försöka på 10 000 meter.

Letesenbet Gidey lyckades också med råge när det gällde att slå landsmaninnan Tirunesh Dibabas världsrekord på 14.11,15 på 5000 meter från 2008.

Hon spurtade i mål på 14.08,65 – 4,5 sekunder snabbare än Dibaba.

Jacob Hård: ”Kan räkna med att få se henne”

– Vilket makalöst lopp hon gör. Hon fick kämpa mycket sista hundra meterna men det är ett otroligt lopp, säger experten Kajsa Bergqvist i SVT:s sändning av galan.

– Jag trodde inte riktigt hundra procent på det men vilken fart hon hade och vilket perfekt upplagt lopp hon får till i dag.

Gidey är 22 år och lär ha många år kvar framför sig som löpare.

– Ni kan nog räkna med att få se henne högt upp på prispallar och årsbästalistor och kanske också nya världsrekordattacker längre fram, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Frida Karlsson: ”Det är den vanligaste fördomen om mig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.