Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här krossar han det historiska rekordet

Joshua Cheptegei under loppet.Foto: SVT
Foto: SVT

Joshua Cheptegei slog världsrekordet på 10 000 meter.

Ugandiern överglänste Kenenisa Bekeles femton år gamla rekord under World Record Day-galan i Valencia.

– Han slår det världsrekord som har överlevt längst av alla världsrekord på distansen, säger kommentatorn Jacob Hård i SVT.

Joshua Cheptegei är ny världsrekordinnehavare på 10 000 meter efter ett monsterlopp under World Record Day-galan.

Med tiden 26.11,00 var han mer än 6,5 sekunder snabbare än Kenenisa Bekele var för 15 år sedan när han då slog nytt världsrekord med sin tid 26.17,53.

– Han slår det världsrekord som har överlevt längst av alla världsrekord på distansen, konstaterar kommentatorn Jacob Hård i SVT.

– Vi har sett hela vägen att han legat precis på den världsrekordfart han skulle göra.

”Kan ge oss glädje och hopp”

Joshua Cheptegei var lycklig efter att ha blivit historisk.

– Vi lever i en svår tid men den här tävlingen kan ge oss glädje och hopp inför morgondagen, säger han i SVT efter loppet.

Även etiopiskan Letesenbet Gidey krossade världsrekordet på 5000 meter under kvällen och båda löparna fick hjälp av ljusmarkeringar längs med banan – markeringar som hjälpte dem att hålla tempot.

– Det kommer säkert bli många världsrekord i den här typen av lopp med hjälp av den här tekniken, säger experten Kajsa Bergqvist i SVT.

Frida Karlsson: ”Det är den vanligaste fördomen om mig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.