Spanovic. Foto: Eurosport.Spanovic. Foto: Eurosport.
Spanovic. Foto: Eurosport.
Här är superhoppet, som alla trodde betydde VM-medalj. Men från ryggen hänger en nummerlapp, som släpar i sanden. Foto: Eurosport.Här är superhoppet, som alla trodde betydde VM-medalj. Men från ryggen hänger en nummerlapp, som släpar i sanden. Foto: Eurosport.
Här är superhoppet, som alla trodde betydde VM-medalj. Men från ryggen hänger en nummerlapp, som släpar i sanden. Foto: Eurosport.

Blir blåst (?) på VM-guld – nu kan reglerna ändras

Publicerad

LONDON. Hennes sista hopp såg ut att räcka till en VM-medalj – men Ivana Spanovic hamnade precis utanför pallen. 

Detta eftersom hennes lösa nummerlapp snuddade vid sanden. 

– Antagligen kommer de ändra reglerna efter det här, säger bronsmedaljören Tianna Bartoletta.

Damernas längdhoppsfinal blev en väldigt jämn - och väldigt dramatisk historia. Inför den sjätte och avslutande omgången var det fyra hoppare som låg inom sex centimeter från varandra i medaljkampen. 

Då slog serbiskan Ivana Spanovic till med ett riktigt starkt hopp. I alla fall vid en första anblick. Hoppet mättes till 6,91 och efteråt var Spanovic framme och pratade länge med funktionärerna vid längdhoppsgropen. 

Lämnar in protest

Anledningen till det var att hon kände sig snuvad på en medalj. Hon själv kände att hon kom en bit över sju meter, men att hennes nummerlapp snuddade vid sanden och det var från lappens nedslagsningsplats som hoppet mättes. 

Till TV4 säger hon att hon känner hopplöshet. 

– Mitt sjätte hopp, det var ett hopp över sju meter. Men nummerlappen var problemet - och nu finns det ingenting jag kan göra. 

Det serbiska laget lämnade in en protest, men den slogs ner. Arrangören hänvisar i ett pressmeddelande till regel 184, där det står: "Alla hopp ska mätas från den första markeringen i landningsområdet, som har gjorts med någon del av kroppen eller någonting som har satts på kroppen."

Har haft liknande problem förut

Spanovic berättar att hon har haft liknande problem med nummerlappen förut. 

– Jag har haft problem med lapparna flera gånger, jag vet inte hur jag ska sätta den för att det ska bli bra. Men nu är tävlingen över, så jag får bara gratulera de andra tjejerna, säger hon till TV4.

Spanovic bästa hopp mättes till 6,96, blott en centimeter från medalj. Tianna Bartoletta tog bronset på 6,97. Darija Klishina silver på 7,00 och Brittney Reese vann på 7,02. 

Barloetta kände med Spanovic, som troligen hade vunnit guld om hoppet godkänts.

– Vi har alla varit med om det där, det är därför vi börjar sätta dem högre och högre upp på ryggen. Men jag lider verkligen med henne. Helst skulle vi bara ha nummerlapp på framsidan.

– Antagligen kommer de ändra reglerna efter det här.

På Twitter stormar nu känslorna och fans menar att arrangören rånade henne på en medalj.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag