Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är tio händelser från Finnkampen vi minns

Finnkampen har pågått i 91 år.

Sverige och Finland har stångats mot varandra på friidrottsarenorna – och inte sällan har känslorna svämmat över.

SportExpressen listar här tio minnesvärda ögonblick.

 1. 1. UHRBOMS KOLLAPS

  2012: 10 000 meter kan vara jobbigt. Det blir vi påminda om när Fredrik Uhrbom kastas in i Finnkampen med kort varsel och drabbas av vätskebrist med mindre än varvet kvar att springa inne på Stockholms stadion.

  Uhrbom gör allting för att fortsätta springa framåt. Men det går inte. Benen viker sig, han ramlar av banan, reser sig, är på väg åt fel håll, försöker ta sig framåt – och till slut kollapsar.

  – Det här ser fruktansvärt otäckt ut, säger kommentatorn Jacob Hård i SVT:s sändning.

  Han får snabb läkarvård och det är aldrig någon fara för Uhrbom. Redan samma kväll är han tillräckligt kry för att gå på kräftskiva.

  – Det är många som minns de där bilderna, men det var aldrig någon fara, säger Fredrik Uhrbom i dag.

  – Det var mest surt att jag inte kunde gå i mål och ordna poäng för Sverige. Man vill ju bara fortsätta i det läget. Krypa i mål, om det så krävs. Jag gjorde faktiskt det på en gala i Belgien för några år sen, men då kollapsade jag precis innan mållinjen. På Finnkampen var det ju 200 meter kvar...

 2. 2. BRUCHS UTSPEL

  1975: Under 70-talet dominerar Ricky Bruch i diskusringen. Och ja, han skapar en del rubriker även med olika utspel i media.

  Inför Finnkampen 1975, med tjugo minuter kvar till tävlingsstart, träffar han SVT:s reporter Ingvar Oldsberg och förklarar att han kommer vinna tävlingen utan större problem.

  – Jag tror att jag vinner med två meters marginal, säger Bruch.

  – Vi skulle kunna göra segerintervjun nu, men vi tar den efteråt, va?

  Diskustävlingen slutar med att Ricky Bruch vinner. Med två meters marginal.

  Efteråt tar han SVT:s mikrofon och tittar in i kameran.

  – Där ser ni! Jag ljuger aldrig.

 3. 3. FINLANDS BOJKOTT

  Foto: / HISTORISKA BILDER HISTORISKA BILDER HISTORISKA BIL
  1932: Det värsta bråket i Finnkampens historia utspelar sig under 30-talet. Det är så infekterat att Finland bestämmer sig för att bojkotta Finnkampen under sju års tid.

  I centrum för bråket: Löparkungen Paavo Nurmi.

  Svensk press rapporterar att Nurmi tar emot pengar för att tävla och därmed bryter mot amatörreglerna som då finns. Uppgifterna leder så småningom till att Nurmi stoppas från att delta i OS i Los Angeles 1932. Och det hela blir extra känsligt då svenske Sigfrid Edström sitter som ordförande i det internationella friidrottsförbundet (IAAF).

  I finsk press spekulerar man i att Sverige stoppar Paavo Nurmi för att hjälpa Edin Wide, det stora svenskhoppet.

  "Den sista resten av vänskap mellan Finland och Sverige har försvunnit i och med offrandet av Nurmi. Det är det hårdaste slag som drabbat Finland sedan Sveaborgs fall", skriver Lauri Pihkala, högernationell idrottsteoretiker, i tidningen Idrottsbladet.

  Till slut lyckas man dock reda ut konflikten.

 4. 4. FESTEN PÅ ULLEVI

  Foto: Leif Jacobsson
  2004: Carolina Klüft, Stefan Holm och Christian Olsson vinner alla OS-guld i Aten 2004 och när Finnkampen avgörs några veckor senare är det friidrottshysteri i Sverige.

  51 000 åskådare är på plats på Ullevi i Göteborg. Ja, ni läste rätt. 51 000 åskådare!

  Sverige vinner också klart på både dam- och herrsidan och förbundskapten Ulf Karlsson blir avtackad inför rekordpubliken.

  – Det är ett fantastiskt minne, säger löparlegendaren Lena Gavelin som sprang hem segern på 10 000 meter.

  – Det var så mycket folk där och jag lyckades vinna. Man förstod verkligen hur mycket Finnkampen betyder för folk. Det var riktigt stort intresse då, på en annan nivå än vad det är i dag.

  Noterbart är att Jenny Kallur vann både på 100 och 200 meter samt kom tvåa bakom tvillingsystern Sanna Kallur på 100 meter häck. Carolina Klüft tog också en dubbel genom att vinna både längdhoppet och höjdhoppet.

 5. 5. KLÜFT TOG AVSKED

  Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN
  2012: Carolina Klüft är en av de stora hjältarna från Finnkampen. Eftersom sjukampen inte har funnits med på schemat har hon i stället tävlat på en rad olika grenar genom åren – och dragit in en hel del poäng för Sverige.

  Ibland har det dock blivit FÖR mycket. Ni kanske minns Finnkampen 2005? "Carro" ställer upp i fem olika grenar (!) och på 100 meter häck väljer kroppen att protestera. Baksidan av låret ger upp och hon kraschade våldsamt in i en häck och ner på löparbanan.

  Sen borstar hon av sig.

  – Det här är ingen katastrof. Men jag kan nog inte dansa på banketten i kväll, säger Klüft med ett flin.

  Sju år senare gör hon sen sin allra sista friidrottstävling, just på Finnkampen. En lång karriär avslutas med en seger mot Finland i den korta stafetten. Det är mäktiga hyllningar och tårarna rinner längs kinderna på Klüft.

  – Det ska bli spännande att vakna i morgon, säger hon.

  – I morgon är jag inte elitidrottaren Carolina Klüft. Det kommer vara speciellt.

 6. 6. ALLA BLEV DISKADE

  Foto: Bildbyrån / BILDBYRÅN
  1992: Det är ett av tidernas värsta lopp från Finnkampen. 1 500 meter i Helsingfors 1992. Sex löpare på start, tre svenskar och tre finländare. Samtliga blir diskade.

  – Nu är det slagsmål i kurvan! Det här är inte snygg! Nu ska vi ha sport på arenan, inte slagsmål, säger kommentatorn Christer Ulfbåge i SVT:s sändning från loppet.

  Det är en hel del armbågar, knuffar och fula banbyten. Peter Koskenkorva springer för Sverige, tillsammans med Martin Enholm och Patrik Johansson.

  – Det var ett jäkligt roligt lopp, säger Koskenkorva och skrattar.

  – Det är ändå kul att ha varit med i det, eftersom så många minns det. Det var mycket taktik där. Båda lagen var ute efter en trippel och det hände en hel del saker i stridens hetta...

  Hur var stämningen egentligen där i Helsingfors?

  – Den var hätsk! Jag minns att jag och Patrik Johansson sprang ärevarv efteråt och publiken slängde plastflaskor och grejer på oss. De buade! En av våra ledare sprang ut på banan och slet av oss. "Nu räcker det!"

  Han beskriver Finnkampen som årets roligaste tävling.

  – Jag skulle gärna springa om det där loppet varje år, fortfarande. Men nu är inte formen den bästa. Det skulle se för jävligt ut om jag ställde upp nu, säger Peter Koskenkorva.

  – Då skulle det bara bli fajt, ingen löpning alls.

 7. 7. SJÖBERG BYTER GREN

  Foto: Per Wissing
  1986: Vi har flera gånger om fått se Patrik Sjöberg läxa upp finländarna i höjdhopp. Där tog han sin första seger redan 1981, som 16-åring. Men 1986 står han plötsligt vid längdhoppsgropen.

  Hur det går? Oväntat bra. Sjöberg får ordentlig fart på sina långa ben och flyger 7,78. Det räcker för att ta hem segern i Finnkampen.

  Höjdhoppskungen själv har dock vaga minnen från tävlingen.

  – Jag kommer faktiskt inte ihåg hur långt jag hoppade... 7,72 eller 7,78 tror jag, säger Sjöberg i dag.

  7,78 är alltså rätt svar och den noteringen jagade länge Christian Olsson, för att ta över klubbrekordet i Örgryte IS. Men han lyckades aldrig.

 8. 8. PÄIVÄRINTAS VINKNING

  1975: Det räcker med att nämna namnet Pekka Päivärinta för att Göran Bengtsson ska gå i gång. 41 år har passerat, men känslorna väcks till liv på en sekund.

  – Han var ju inte klok den jäkeln, säger Bengtsson.

  Året är 1975. Bengtsson försöker passera Päivärinta i 5 000-metersloppet på Finnkampen, men det går inte. Finländaren gör ständigt regelvidriga svängar för att blockera varje försök från Bengtsson. Sen ökar Päivärinta plötsligt takten och lämnar svensken bakom sig. Samtidigt gör han en förnedrande vink.

  Sven "Plex" Pettersson är uppeldad i SVT:s sändning.

  – Det är rena sketchen! Ena stadionhalvan jublar och den andra buar!

  Göran Bengtsson kommer aldrig att glömma incidenten.

  – Det var så sjukt. Det var kattens lek med råttan, säger 66-åringen.

  – Päivärinta var fruktansvärt bra, vet du, på vanliga tävlingar. Men när det gäller någonting var han helt kass. Alltså, på landskamper var han helt oslagbar, men sen i Montreal på OS -76 åkte han ut direkt. Då höll inte nerverna på honom!

  Bengtsson beskriver det som en "hatstämning" mellan Sverige och Finland under 70-talet. Den märktes av både på löparbanan, på läktaren och ute på stan.

  – Det var helt annorlunda då. Nivån var mycket bättre också...

  Vad tänker du när du ser tävlingarna i dag?

  – Att jag skulle varit med i dag i stället! Jag var nere och tittade på Finnkampen i Göteborg för några år sen och jag hade banne mig varit segrare där med mina gamla tider!

 9. 9. FINSKA FYLLAN (?)

  Foto: Bildbyrån / BILDBYRÅN
  1989: Peter Borglund vet exakt hur man tystar finländare. Man slår dem i spjut. Under Finnkampen 1989 får han på en drömträff inne på Stockholms stadion – spjutet flyger 84.76 meter – och han står där som en vinnare mitt bland alla finska stjärnor. – Det var helt fantastiskt, säger Borglund när vi når honom 27 år senare.

  Frågan är dock vilket tillstånd finländarna egentligen var i. Storstjärnan Seppo Räty berättar i en intervju med tidningen Rädyn rykäisy att det förekom en hel del alkohol i samband med Finnkampen under slutet av 80-talet och början av 90-talet.

  – Det fanns ingen nykter spjutkastare under våra bästa dagar. Vi fokuserade inte på matchen mot svenskarna, vi tog det med en klackspark.

  – Jag lurade till och med Kimmo Kimmonen att dricka under tävlingarna!

  Peter Borglund skrattar när han får höra om Rätys utspel.

  – Om det där kan stämma? Jag vet inte! Det låter väldigt konstigt. Men ja, det är ofta sista tävlingen för året... Räty var dock något av en skojare, säger Borglund som också berättar att han fick en enorm respekt efter sin seger 1989.

  – Jag gjorde två tävlingar i Finland direkt efter det där och så väl omhändertagen som jag blev då har jag aldrig blivit. Man var som en kung där!

  Finland har vunnit samtliga spjuttävlingar i Finnkampen sen Borglund knäppte dem på näsan 1989.

 10. 10. DUBBLA REKORDEN

  Foto: Johanna Pettersson
  2002: Finnkampen ligger sent på säsongen och det är inte alltid resultaten är de bästa. Men under 2002 blixtrar det om både Kirsten Belin och Patrik Klüft (som då hette Kristiansson i efternamn) under stavhoppet.

  Båda två slår svenskt rekord.

  Belin hoppade 4,43 – det var ett av henne totalt tio svenska rekord den sommaren (!) – och Klüft slog till med 5,85. Han hade dessutom två hyfsade försök på 6,01 under samma tävling.

  – Jag minns det där, säger Miro Zalar, då tränare för Kristiansson och nu expert i Radiosporten.

  – Finland har ju varit bra i stavhoppet, det minns jag inte minst från mina egna duster med dem i Finnkampen, men den där dagen var det verkligen Sverige som dominerade.

  De svenska rekorden i stavhopp har dock förbättrats sen dess. Angelica Bengtsson har nu damrekordet med sina 4,70 och Oscar Jansson har herrekordet med 5,87.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.