Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är fängelsestraffet för Oscar Pistorius

Foto: Herman Verwey / Pool / Epa / Tt

Nu är Oscar Pistorius straff efter dödsskjutningen av flickvännen Reeva Steenkamp fastställt av den sydafrikanska domstolen.

Den dråpdömde friidrottsstjärnan har dömts till fem år i fängelse – men försvaret hoppas ha honom ute redan efter tio månader.

Mer än 1,5 år har gått sedan Oscar Pistorius sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i parets hem i Pretoria. Rättegången mot friidrottsstjärnan har engagerat en hel värld.

I september friades Pistorius för överlagt mord, men fanns samtidigt skyldig till dråp. Det innebar att han undvek hårdast tänkbara straff (25 års fängelse), det som delas ut för överlagt mord. I dag fastställdes den slutgiltiga domen i processen, som letts av erfarne domaren Thokozile Masipa.

Försvaret ville ha husarrest

Pistorius advokater, som hävdat att den amputerade stjärnan sköt Steenkamp i tron att hon var en inbrottstjuv, har yrkat på tre års villkorlig dom med en medföljande husarrest. Åklagaren har å sin sida krävt minst tio års fängelse.

Masipa visade tydligt att hon inte köpte försvarets förslag.

– Med tanke på vårdslösheten som den anklagade visade upp vid skjutningen så vore en husarrest inte ett lämpligt straff, säger hon.

– Ett straff som inte involverar fängelse skulle skicka ett felaktigt budskap. Samtidigt vore ett långt fängelsestraff inte heller lämpligt.

Förvirring kring domen

Därefter presenterade Masipa sin dom: fem års fängelse för Pistorius. Han döms även för vapenbrott, alltså en tre till fem års villkorlig dom som kommer att avtjänas parallellt med fängelsestraffet.

Enligt BBC kan Pistorius prövas för att bli utsläppt i förtid efter att ha avtjänat en sjättedel av sitt straff. Pistorius advokat Roxanne Adams bekräftade i brittiska medier att försvaret förutsätter att Pistorius endast kommer att avtjäna tio månader i fängelse och därefter kunna sitta av resten av straffet i form av en husarrest.

Men Sydafrikas åklagarförbund menar att Pistorius kommer att behöva avtjäna minst hälften av det utdöma straffet bakom galler.