Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han vet redan om att det är helt kört

Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. Armand Duplantis svarade för en otrolig insats i VM-finalen.

Men det inte räckte hela vägen till guldet.

Trösten? Framtiden tillhör honom.

Ni har säkert hört talas om att det är publikfiasko på VM i Doha. Och i går kväll var det en riktigt deppig atmosfär inne på arenan.

Det var tomt, tyst och… ödsligt.

Men så fort herrarnas stavfinal drog i gång och Armand ”Mondo” Duplantis och Sam Kendricks började stångas på höga höjder så vaknade plötsligt publiken.

Ett tag var det nästan bra stämning inne på Khalifa Stadium.

Själva finalen fick ungefär den utveckling som vi hade förväntat oss på förhand. Tidigt var det bara Duplantis, Kendricks och Piotr Lisek kvar i tävlingen, alltså de tre hoppare som klarat sex meter i år. Sen försvann den skrikande polacken Lisek och det var då dramat började på riktigt.

Duplantis mot Kendricks.

Den nya superstjärnan mot den regerande världsmästaren.

 

Armand Duplantis tog 5,87 i andra, medan Kendricks tog höjden först i tredje. Det hade kunnat vara skillnaden som gjorde att guldet hamnade hos Sverige.

Men sen svängde det på 5,92. Duplantis rev i första. Kendricks klarade i första. Och Duplantis gjorde sen ytterligare en rivning innan han klarade i tredje.

Fördel Kendricks.

Båda två klarade sen 5,97 i sista och båda två rev sen ut sig på 6,02 (eller ja, Kendricks behövde inte ens göra det sista hoppet eftersom guldet redan var klart).

Om ”Mondo” är nöjd med det här? Inte just nu. Just nu är jag ganska säker på att det haglar svordomar i huvudet på honom.

”Varför i h***** gjorde jag sådär i första försöket på 5,87?”

”Hur f** kunde jag inte ha bättre fokus på 5,92?”

Men om några dagar kommer han säkert att att vara nöjd med det här VM-silvret och inse att han faktiskt gjorde en otrolig prestation. Han hanterade pressen sitt första VM och tog både 5,92 och 5,97 i sista försöket, med kniven mot strupen.

Det här är ett silver att applådera.

Armand Duplantis kärlekshälsning till svenska folket efter VM-silvret.

Vad det innebär för framtiden att Sam Kendricks tog guldet här? Egentligen ingenting.

Kendricks vet redan att han är dödsdömd.

Armand Duplantis är 19 år gammal och har haft en utveckling som stavhoppsvärlden inte sett sen Sergej Bubka slog igenom. ”Mondo” har redan hoppat 6,05. Han har redan varit över sex meter tre gånger.

Sam Kendricks är 27 år gammal. Han har visserligen hoppat två centimeter högre än Duplantis (6,07) under sin karriär, men om vi bläddrar i historieböckerna och tittar på hur högt han hoppade när han var 19 år hittar vi resultatet 5,18.

Det är bara en tidsfråga innan Duplantis susar förbi honom.

Troligtvis sker maktskiftet redan nästa år. Då har vi också ett OS i Tokyo att se fram emot.

 

Apropå publiken inne på Khalifa Stadium: Det var faktiskt oväntat många svenska fans här. Det syntes en hel del gula tröjor nere i stavhoppskurvan, några enstaka Sverige-flaggor vajade i luften och det sjöngs sånger om Armand Duplantis.

”Mondo” bjöd också tillbaka genom att hela tiden interagera med publiken, klappa i gång dem inför hoppen, knyta näven mot dem efter hoppen och till och med bjuda på lite spex i luften några gånger.

Han är en showman.

Och det märks att ”Mondo” börjar bli folkkär på riktigt.

 

LÄS MER: Friidrotts-VM – här är onsdagens höjdpunkter