Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han kämpade mot döden in i det sista

MALMÖ. Ricky Bruch lurade döden i flera dagar.
Svårt märkt av sjukdomen kämpade han ända in i det sista och vägrade att ge upp.
I sjuksängen kröp hans första och enda barnbarn upp och drog honom i skägget.
- Han ville så gärna bli morfar, han hade sett fram mot det, säger hans dotter Nina Ellborn, 38.

FAKTA

Björn Rickard "Ricky" Bruch föddes den 2 juli 1946 i Göteborg och växte upp i Skåne.
Han var svensk friidrotts största profil på 1970-talet. Störst framgångar hade han i diskus, men han tävlade även i kula och tyngdlyftning.

Ricky Bruch tog två EM-silver i diskus, i Aten 1969 och i Rom 1974. Men största internationella framgången kom 1972 med OS-brons i München - Sveriges första OS-medalj i friidrott på 20 år. Tidigare samma år hade han även tangerat världsrekordet med 68,40 meter vid DN-galan i Stockholm.

Han vann elva svenska mästerskap i diskus mellan 1967 och 1983. Han var först i Sverige med att kasta över både 60 och 70 meter. Hans rekord från 1984 - 71,26 meter- är fortfarande svenskt rekord. Och står sig ännu som det nionde bästa resultatet i världen.
Ricky Bruch var en kontroversiell, stridbar och frispråkig person. Tidvis låg han i strid med ledande personer inom svensk friidrott. 1985 gav han dåvarande förbundskaptenen Anders Borgström en örfil, vilket resulterade i en avstängning. I och med det var landslagskarriären över.

Efter avslutad karriär berättade Ricky Bruch att han varit dopad under hela sin karriär. När han började i slutet av 60-talet var doping ännu inte förbjuden. Han engagerade sig sedan i kampen mot doping och under sina försök att avslöja dopningshandel utsattes han bland annat för en bomb i brevlådan i hemmet i skånska Blentarp norr om Ystad.

Bruchs starka personliga framtoning gjorde att han fick flera filmroller - allt från ungdomsfilm och action till gladporr.
Mest förknippad blev han dock med sin roll som Labbas i Tage Danielssons filmatisering av Astrid Lindgrens bok om "Ronja Rövardotter."

Bruch har även släppt singeln "Mej fångar ingen brud" och skrivit självbiografin "Gladiatorns kamp".

Den före detta diskusstjärnan Ricky Bruch kämpade stenhårt mot cancern i flera veckor.
Men tidigt i går morse fick hans familj telefonsamtalet de fasat för. Läkarna ringde från sjukhuset i Ystad där Ricky Bruch vårdats i sex veckor för sin cancer och sa att tiden var inne.
- De ringde klockan sex. Jag är glad att jag hann dit och kunde hålla honom i handen och stänga hans ögon, säger hans mamma Anneliese, 89.
- Men det är fasansfullt att behöva ta farväl av sitt barn när man är närmare 90 år.
Enligt familjen fick Ricky Bruch besked om sin sjukdom redan i höstas. Men han vägrade att ta in det, vägrade acceptera att han var sjuk.
- När han fick diagnosen läste han den noga, sedan strök han över läkarens namn och sa att det var felbedömningar, säger Peter Aspeheim, sambo med Ricky Bruchs syster Christina.
Trots att han var dödligt sjuk motsatte sig den före detta diskusstjärnan cellgiftsbehandling.
I stället fokuserade han på att hitta egna kurer, säker på att kunna fördriva cancern ur kroppen. Övertygad om att han skulle vinna matchen.

Lurade döden sista tiden

Under sjukdomstiden gick hans tillstånd upp och ner. Vid ett tillfälle för ett par veckor sedan var han så pigg att Peter och Christina tog med honom på utflykt till Simrishamn. Där fick han syn på en gammal bekant, tyngdlyftaren Johnny Wahlqvist.
- Han gick för egen maskin och satte sig bredvid honom på bänken med en glass, sen satt de där och pratade, berättar Christina.
Efter utflykten blev han snabbt sämre. De sista dagarna var han för svag för att orka prata men han var medveten om att familjen var där.
Redan i fredags fick familjen det första samtalet om att Ricky var på väg att lämna dem. Men han lurade döden.
- De ringde på lördagen också, men han skulle inte dö. När vi kom dit var han väldigt, väldigt svag, men trots det skulle han upp ur sängen och gå på toaletten. Sköterskorna försökte hindra honom men han vägrade att ge sig, det krävdes tre personer för att stötta honom, säger Christina.
- Läkarna sa att de aldrig har sett någon kämpa så som han.
Ricky Bruch pratade aldrig om sin sjukdom. Han nekade vänner att besöka honom på sjukhuset.
- Tumör och cancer var tabu, det fick vi inte prata om och fram tills för två veckor sen var han säker på att han skulle klara sig, säger Peter Aspeheim.
Dottern Nina Ellborn, 38, besökte sin pappa på sjukhuset några dagar innan han dog.
- Han ville inte prata om sjukdomen, men jag tror att han har vetat om det längre än någon annan. Han kände sin kropp utan och innan.
Vid besöket klättrade hans barnbarn Nikki upp i sängen och drog sin morfar i skägget. Ricky såg glad ut.
- Han ville ju inte göra några undersökningar men till slut gick han med på en gastroskopi. Efteråt sa han till mamma att han bet ihop och blundade, framför sig såg han Nikki.

Skulle se på fotboll

De sista dagarna pendlade hans tillstånd upp och ner men i onsdags var han piggare än på länge.
- Då satte han sig upp i sängen och sa att vi skulle spela på Champions League-finalen mellan Manchester United och Barcelona, han betalade tipset för oss fyra som var där, säger Peter Aspeheim.
Ingen vann tipset och själv orkade Ricky aldrig se matchen.
Ricky Bruch blev 64 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!