”Han har varit in och ut ur mitt liv”

Michel Tornéus har avslutat längdkarriären och öppnar nu upp om sin bitvis tuffa uppväxt.
Foto: SVEN LINDWALL
SM i Karlstad den gångna helgen blev Michel Tornéus sista tävling. Han
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Michel Tornéus har sedan 2016 det svenska längdrekordet på herrsidan, 8,44.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Michel Tornéus gjorde sin sista längdtävling för snart två veckor sedan.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN MEISSNER / AP

PORTO HELI. Under karriären har i stort allt handlat om att fokusera på friidrotten.

Men nu öppnar Michel Tornéus, 33, upp om sin tuffa uppväxt.   

– Ända sedan jag var tre år så var det egentligen bara jag, mamma och min bror, säger Tornéus som nyligen avslutade längdkarriären.

I somras kom beskedet, Michel Tornéus lägger ned karriären. Och för knappt två veckor sedan gjorde han sin sista längdtävling i samband med SM i Karlstad. 

Tornéus, som har varit dominanten inom svenskt längdhopp i över ett decennium, har tagit elva SM-guld, ett EM-guld inomhus och har sedan 2016 det svenska längdrekordet, 8,44. 

Att karriären är över har Tornéus, som just nu befinner sig i Grekland för inspelning av ”Mästarnas mästare”, dock inte riktigt insett än.

– Det var nära till tårar några gånger då, men det kom inte riktigt. Det kommer nog att braka loss förr eller senare, när jag förstår att det jag har älskat att göra länge är något jag inte kommer att ägna mig åt mer, säger Tornéus som inte vet hur framtiden ser ut.

– Jag är ju som man säger arbetssökande. Och jag försöker bara att hitta rätt möjligheter, jag försöker att inte stressa in i något. Nu måste jag hitta något annat att använda den här drivkraften jag har. 

– I vissa stunder känns det spännande att det väntar nya utmaningar. Men jag kan också sitta hemma och börja gråta för att jag inte vad jag ska göra för att kunna försörja familjen. Men jag har en otroligt bra sambo som har stöttat mig i det här, och som har lyckats lugna ner mig när de perioderna kommer. 

Om inte allt så har i stort sett det mesta handlat om prestation och resultat när Michel Tornéus pratat i offentliga sammanhang under idrottskarriären. 

– Oftast har det handlat om hur en tävling har gått, att man var en centimeter från en medalj. Det är det man pratar om och fokuserar på. 

Michel Tornéus om sin uppväxt

Men nu är Michel Tornéus mer öppen och berättar bland annat om hur hans uppväxt präglat honom. 

– Den var bra på många sätt. Men det var också tufft, framför allt ekonomiskt. Min mamma var ensamstående med oss två bröder ut i Fittja. 

– Samtidigt som jag kom in i en liten identitetskris. Jag började fundera på vem jag är, jag är svensk men det var folk som sa att jag inte såg svensk ut. 

– Det var sådana saker som jag fick gå igenom och tackla. Men någonstans har jag landat i det. Jag vet vem jag är nu. 

Michel Tornéus är en av deltagarna i den kommande upplagan av ”Mästarnas mästare” som just nu spelas in i Grekland.
Foto: SVEN LINDWALL

Michel Tornéus pappa var frånvarande under stora delar av uppväxten.

– Han har varit in och ut ur mitt liv. Ända sedan jag var tre år så var det egentligen bara jag, mamma och min bror, säger han.

– När man behövde en person som kunde förklara saker på ett annat sätt än vad mamma kunde göra... Då hade han behövt vara där. Men då gällde det att hitta andra personer som kunde axla den rollen.

– Och där var min tränare Oscar (Gidewall) en väldig stor del i att jag blev den jag är i dag. 

Har du någon kontakt med din pappa i dag?

– Ja, och den är bra. Nu har han barnbarn och mina barn har en farfar. Nu är allt väldigt bra tycker jag, sedan kommer det aldrig att bli som det kanske kunde ha varit om han hade funnits där hela tiden i mitt liv. Men jag tycker att vi har en bra dialog nu och vi ses då och då. 

”Det var inte ovanligt”

Tornéus menar att han trots sin bitvis tuffa uppväxt inte kände sig annorlunda. 

– Där jag bodde var det inte så ovanligt, vi var ganska många som hade ensamstående mödrar och väldigt ont om pengar. Det var inget ovanligt. 

– Och när jag var barn tänkte jag inte så mycket på det tror jag. Det kom mer senare när jag var i tonåren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.