Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges okända medaljhopp i VM

Karlström självsäker: ”Är kung på det”
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. Här är Sveriges okända medaljhopp på VM i Doha.

Perseus Karlström har rankad femma i världen på 20 kilometer gång – och har siktet inställt på pallen.

– Jag vet i alla fall att Kajsa Bergqvist tror på mig, säger Karlström.

Inför VM i Doha har det hetat att Sverige har två stora medaljhopp: Daniel Ståhl och Armand Duplantis. Men kanske finns det tre?

Siw Karlström, Sveriges förbundskapten i gång, rynkar på näsan.

– Ja, det finns absolut tre medaljhopp.

Perseus Karlström?

– Ja!

Varför tror du att så få pratar om honom?

– Det är ett väldigt litet massmedialt intresse för gång, så det är väldigt få som har koll på vilka stora prestationer han har gjort i år. Det är väldigt få som faktiskt vet om det.

Karlström går för guld

Perseus Karlström är 29 år gammal, kommer från Eskilstuna och är rankad femma i världen på 20 kilometer gång. Dessutom är han son till Siw Karström.

Han håller med mamma om att han är ett medaljhopp.

– Min form är bra, riktigt bra. Förhållandena här är riktigt besvärliga och hittills har européerna inte gjort det särskilt bra. Men det blir det ändring på nu, säger Perseus Karlström.

– Jag leder världscupen, jag har varit fyra som sämst på en tävling i år och det är den enda som jag inte vunnit. Jag känner mig… ganska bra.

Han flinar.

Samtidigt betonar han att konkurrensen är tuff. Det finns tre japaner och tre kineser som han måste se upp för. Dessutom är det en italienare som är farlig.

Men Perseus Karlström är trygg i sin taktik.

– Jag brukar vänta tills det är fem kilometer kvar och ha en riktigt stark avslutning. Jag har tränat på det ända sen i november. Och det känns skönt att det kommer bli ett sånt lopp här, ett sånt lopp som jag är kung.

Stängdes in i ett rum

Förhållandena i Doha är extrema. För att vara förberedd på hettan och den höga luftfuktigheten har Karlström tagit till en udda metod.

– Vi stängde in ”Percy” i ett litet rum med två byggfläktar och sen stänkte vi vatten på golvet, väggarna och taket. Två liter vatten. Sen startade vi löpbandet och lät honom köra där, säger Siw Karlström och skrattar.

Så han är redo?

– Verkligen. När han kom hit till Doha tyckte han att det var skönt, mycket bättre än vad han hade det inne i rummet. Vi fick upp luftfuktigheten till över 70 procent där inne och det var över 30 grader. Han fick svettas!

Det är inte många som har lyft fram Perseus Karlström inför VM, men han betonar att det faktiskt finns en expert som tror på honom: Kajsa Bergqvist i SVT.

– Kajsa håller mig som en medaljkandidat. De andra har inte gjort sin hemläxa, säger Perseus Karlström.

20 kilometer gång avgörs under natten till lördag.

Perseus Karlström i intervju med SVT under en pressträff i Doha.Foto: LUDVIG HOLMBERG.

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM  

LÄS MER: Friidrotts-VM – här är fredagens höjdpunkter

LÄS MER: Tilde Johansson: ”Hon kanske är rädd att bli av med sitt rekord”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.