Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han är sportens mest hatade: ”Dålig smak”

Galen Rupp.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP
Foto: GEPA PICTURES/ MARIO KNEISL / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN

Galen Rupp är USA:s bästa långdistanslöpare genom tiderna.

Men 32-åringen har inte uppnått någon hjältestatus i hemlandet.

Långtifrån. Enligt tidningen Outside är Rupp en av sportens mest hatade utövare.

– Jag får en dålig smak i munnen, säger en tränare.

Galen Rupp, fostrad i friidrottsnästet Oregon i Portland, har utan konkurrens varit USA:s mest framgångsrike utövare på distanserna 5000 meter, 10 000 meter och marathon.

Rupp har ett OS-silver på 10 000 meter och ett OS-brons på marathon. Han har även vunnit några av de mest prestigefyllda marathontävlingarna i världen, och innehar det amerikanska rekordet på fyra olika distanser.

Men nu gör oss friidrottstidningen Outside Online oss uppmärksamma på att Rupp trots sina framgångar inte är speciellt omtyckt i hemlandet USA.

”Rupp kunde avsluta sin karriär i dag, och fortfarande ha en god chans att bli ansedd som den främste amerikanske löparen någonsin. Så varför bryr sig ingen?”, skriver Outside.

Inför förra årets Boston Marathon pratade löparsajten Let's Run med en expertpanel om sex friidrottsprofiler. Endast en expert hoppades på Rupp i loppet.

”Får en dålig smak i munnen”

Och en av panelmedlemmarna, en tränare som vill vara anonym, sa så här:

– Helt ärligt, jag bryr mig inte ett skit. Den inställning och all nonsens som kommit från Nike Oregon Project... Jag får en dålig smak i munnen.

Vad är då Nike Oregon Project? Jo, det är den kontroversiella klubb som leds av Alberto Salazar. Salazar är i sin tur en skandalomsusad tränare, som vid flera tillfällen anklagats för att använda metoder som inkluderar dopingklassade preparat.

Enligt en granskning som BBC och Propublica gjorde 2015 används systematiskt ämnen som testosterongel och andra otillåtna preparat inom Nike Oregon Project.

Därför är Rupp så hatad

Salazar har nekat till alla anklagelser. Den brittiske OS-hjälten Mo Farah har brutit med Salazar, men Galen Rupp samarbetar fortfarande med honom.

Anledningen till att Rupp är så illa omtyckt är inte bara på grund av hans samarbete med Salazar – utan även hans tystnad om den, skriver Outside.

Rupp ger sällan intervjuer, och när han väl uttalar sig duckar han de mest brännande ämnena.

”Det känns som att transparens, snarare än ingen alls, är rätt väg att gå”, skriver Outside.


MISSA INGET: Få de senaste nyheterna om ditt favoritlag – direkt i Messenger. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.