Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han är oförstående kring vad som hänt”

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Svenska EM-guldmedaljören Robel Fsiha har stängts av efter ett positivt dopingtest.

23-åringen har lämnat Sverige och befinner sig i Etiopien.

– Han är oförstående kring vad som hänt, säger friidrottsklubben Spårvägens representant David Fridell.

Bara några dagar efter att brottaren Jenny Fransson stängts av skakas svensk idrott av ännu ett dopningsfall.

Den svenske EM-guldmedaljören Robel Fsiha har åkt fast misstänkt för doping och stängs av tills vidare.

– Från svensk friidrott känner vi den här dagen ett stort allvar och en stor sorg, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers på en presskonferens.

Svensk EM-guldmedaljör fast i dopingtest

Enligt förbundet visar ett dopningsprov som togs den 25 november 2019 i Etiopien prov på en otillåten substans och ärendet kommer att utredas vidare. Under tiden stoppas Fsiha från att tävla på obestämd framtid.

– Det är ett urinprov taget den 25 november 2019 i Addis Abeba som därefter också har transporterats till ett Wada-certifierat laboratorium i Lausanne för analys, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

”Han är bestört, förtvivlad och ledsen”

Spårvägen har varit i kontakt med Robel Fsiha som uppger sig vara oförstående till det positiva dopingprovet.

– Vi har varit i kontakt med Robel och han är oförstående kring vad som har hänt. Han är kvar i Etiopien och hade planerat vara kvar där till slutet av mars. Men vi jobbar för att han ska komma hem tidigare, säger David Fridell, som representerar friidrottsklubben Spårvägen.

– Han är bestört, förtvivlad och ledsen. Han har sagt till oss att han inte kan förstå hur det här kan gå till, fortsätter Fridell.

Robel Fsiha flydde från sitt födelseland Eritrea och kom till Sverige år 2013. Han fick svenskt medborgarskap fem år senare, under hösten 2018.

Den 9 december 2018 i samband med terräng-EM representerade han Sverige för första gången i tävlingssammanhang och slutade då på 40:e plats.

Dopningstestet skedde innan Fsiha tog sitt överraskande EM-guld i december. Vilket därmed skulle innebära att han var dopad redan innan han tog sin titel.

– Om det här nu blir ett fall är vi helt medvetna om att det här guldet kommer att diskvalificeras, men det var ingen information vi hade när loppet gick. Då fanns det inga indikationer på något annat än att allt var okej, säger Stefan Olsson.

Förbundskaptenen: ”Dåligt för svensk friidrott”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.