Linda Haglund, inför Mästarnas Mästare Foto: Roger TillbergLinda Haglund, inför Mästarnas Mästare Foto: Roger Tillberg
Linda Haglund, inför Mästarnas Mästare Foto: Roger Tillberg
Linda HaglundLinda Haglund
Linda Haglund

Haglund skuldsatt vid sin plötsliga bortgång

Publicerad

Friidrottslegendaren Linda Haglund gick hastigt bort i cancer i november 2015.

Haglunds död sörjdes av hela idrottssverige.

Nu visar det sig att sprinterdrottningen hade skulder på över 100 000 kronor vid sin bortgång, vilket man kan läsa i den bouppteckning som har skickats in till Skatteverket.

Linda Haglund är en av svensk friidrotts allra största genom tiderna.

Tillsammans med Thomas Wassberg, Björn Borg, Ingemar Stenmark och Frank Andersson utgjorde hon de berömda 56:orna, en kvintett framgångsrika idrottspersoner som delade samma födelseår, 1956.

– Det är väldigt tråkigt. Det kom från ingenstans. Jag beklagar och lider med familjen, sa Ingemar Stenmark i samband med dödsfallet.

Linda Haglund tog totalt tolv guld vid flera inomhus-EM och var två ynka hundradelar från bronsmedaljen i finalen av 100 meter vid OS i Moskva 1980.

1978 utsågs hon till "Årets idrottskvinna".

– Vi var på OS ihop i Montreal 1976, och sedan har vi träffats några gånger i 56-sammanhang. Det var en jättecool tjej, och alla vi killar tyckte om att ha henne i vår närhet, mindes 56:an Frank Andersson.

I november 2015 blev Haglunds ryggsmärtor blev så svåra att hon tvingades söka akut sjukvård. Väl på Södersjukhuset upptäckte läkarna att hon hade cancer i stora delar av kroppen.

Kort därpå avled 59-åringen, som fortfarande har de svenska rekorden på både 100 och 200 meter.

– Vi har mist en underbar människa. Våra tankar går till nära och kära, kommenterade Björn Borg kort efter Haglunds bortgång.

Linda Haglund hade tillgångar på 17 500

Idrotts-Sverige försattes i sorg, och när hon begravdes i december på Skogskyrkogården i Enskede deltog bland andra stavhoppslegendaren Kjell Isaksson och Ulf Ekelund, 72, friidrottsförbundets generalsekreterare under 22 år.

Tidigare i veckan inkom Haglunds bouppteckning till Skatteverket. I bouppteckningen, som ännu inte är registrerad och godkänd, kan man läsa att den forne världsstjärnan lämnade efter sig sammanlagda tillgångar på knappt 17 500 kronor.

Posten för Haglunds skulder rör sig om desto större summor. Det sammanlagda skuldbeloppet, där även begravnings- och bouppteckningskostnaderna finns inräknade, uppgår till över 148 000 kronor.

Hade skulder till sex inkassoföretag.

Bland annat var Haglund skyldig Trafikförsäkringsföreningen nästan 73 000 kronor. I bouppteckningen kan man också läsa att Haglund hade skulder till totalt sex inkassoföretag. Summorna varierar i storlek. Den största är på knappt 10 000 kronor, den minsta på 427 kronor.

SportExpressen har varit i kontakt med Haglunds bror Jimmy Haglund, som tillsammans med mamman Joan Haglund är sprinterdrottningens enda två angivna arvingar. Han har avböjt att kommentera saken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag