Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hafsteinsson känsliga tal på Friidrottsgalan

Hafsteinsson: "Jag har fått ett nytt liv – mår bättre än på många år" Visa beskrivning
Vesteinn Hafsteinsson.
Hafsteinsson med Daniel Ståhl och Simon Pettersson efter dubbelsegern på OS i Tokyo 2021.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I helgen meddelade succétränaren Vesteinn Hafsteinsson att han slutar och flyttar hem till Island.

På Friidrottsgalan tog han emot ett hederspris.

I ett känslokässigt tacktal hyllade han sina adepter Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos.

– Vi är vänner för livet, säger han.

Efter en lång och framgångsrik karriär meddelade Vesteinn Hafsteinsson att han ska sluta. Han lämnar också sin anställning på SOK och flyttar hem till Island. 

På Friidrottsgalan hyllades 62-åringen med ett hederspris. I tacktalet berättade han hur han hittat tillbaka till sig själv efter att ha drabbats av utmattningssyndrom inför VM i Eugene i somras, vilket han även pratat med DN om. 

I intervjun med Expressen efter prisutdelningen utvecklade Hafsteinsson tankarna om att hitta tillbaka till sig själv.

– Jag har fått några månader med behandling och hjälp av psykolog och läkare. Jag är evigt tacksam. Jag har fått ett nytt liv. Inget negativt om det jag har gjort inom friidrotten men personligen har jag varit så där med att vara pappa och make, det känner många igen, säger han till Expressen. 

En en tyngre period beskriver Vesteinn Hafsteinsson att han mår bättre än på många år. Han beskriver hur han läste en rapport om idrottsledare som har svårt att släppa sitt jobb och kände igen sig. Det hårda arbetet gav honom framgång. Delvis på bekostnad av människan bakom tränaren. 

”Jag har fått mitt personliga liv tillbaka”

För DN berättade Hafsteinsson att hjälpen från psykologer och läkare räddade hans liv. 

– Nu är jag lycklig att jag är tillbaka. Jag är lycklig. De räddade inte mitt liv som att jag höll på att dö. Men jag har fått mitt personliga liv tillbaka, säger han. 

Nu väntar en flytt hem till Island för Vesteinn Hafsteinsson. I talet när han tog emot sitt hederspris tackade han sina adepter Fanny Roos, Simon Pettersson och Daniel Ståhl som alla nu får en ny tränare.  

– Ni är enastående människor. Jag kommer att sakna er oerhört mycket. Jag är helt övertygad att om när ni gifter kommer ni att att bjuda mig på era bröllop. Vi är vänner för livet, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.