Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustafsson bryter tystnaden i ett mejl

Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
Foto: Niklas Larsson
Foto: Niklas Larsson

Andreas Gustafsson har stängts av för doping.

I samtal med förbundskapten Siw Karlström har gångstjärnan nu förklarat hur dåligt han mår.

Och att han flera gånger om var nära att erkänna sitt fuskande.

– Han påbörjade mejl som han aldrig skickade, säger Karlström till SportExpressen.

Andreas Gustafsson, 34, är bannlyst från allt tävlande i två år efter att ha testat positivt för epo. Och först om fyra år är han välkommen tillbaka till det svenska landslaget.

Varför han dopade sig? Det vet ingen. Gustafsson har nämligen gått under jorden efter skandalen och vägrat ställa upp på intervjuer.

Men han har varit i kontakt med förbundskaptenen Siw Karlström – och förklarat att han är "djupt ångerfull".

– Andreas begick som idrottare en dumhet. Men man får inte glömma människan bakom det hela, säger Karlström.

"En reko kille"

– Han har skrivit till mig och förklarat att han ångrar sig jättemycket, som människa. Han var på väg att bekänna flera gånger innan det här kom fram, men det blev aldrig att han gjorde det. Han insåg att han gjorde någonting dumt. Han kände liksom att... det här är inte rätt.

Hon fortsätter:

– Han vet han har svikit många människor och det kommer han att leva med. Och han kommer att ta sitt straff.

Siw Karlström är besviken på Andreas Gustafsson, men tycker det är viktigt att lyfta fram att det finns en människa bakom idrottaren.

En människa som har betytt mycket för landslaget.

– Människan Andreas är en reko kille som alltid har haft ett ärligt uppsåt. Det har varit en bra kille i gruppen. Det får man inte glömma bort. Det är idrottaren Andreas som har gjort den här fatala dumheten. Det var väldigt olyckligt och dumt, och det säger han själv också.

– Jag vet att han ångrar sig jättemycket.

Har släkt i USA

SportExpressen kunde i går avslöja att Andreas Gustafsson kan komma att börja tävla för USA:s landslag när han internationella avstängning löper ut i slutet av 2016.

Han blev nämligen amerikansk medborgare i förra veckan.

Nyheten har väckt stor uppmärksamhet och Siw Karlström vill nu klargöra att Gustafsson under i princip hela sitt liv har haft en nära relation till USA.

– Hela hans släkt på mammans sida är från USA. Jag tror att han gick ut grundskolan i Sverige och sen flyttade han dit, så större delen av sitt liv har han levt dä, säger Karlström.

– Att han fick medborgarskapet nu var mer en tillfällighet, även om det så klart skulle kunna bli så att han byter landslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.