Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guld till Derek Drouin i herrarnas höjdhopp

Foto: Diego Azubel / Epa / Tt
Foto: Cameron Spencer

PEKING. Alla trodde på en superfinal.

Till sist krävdes att ribban sänktes för att avgöra vem som skulle vinna.

Herrarnas höjdhopp utvecklades till ett osannolikt jättedrama – som vanns av Derek Drouin från Kanada.

Det var en final många trodde skulle hålla hög klass.

Många hoppare hade trott att det skulle krävas hopp över 2,40, kanske bara för att ta medalj.

Det blev långtifrån så.

Redan vid 2,36 bommade Mutaz Essa Barshim, Bohdan Bondarenko, Derek Drouin och hemmahoppet Guowei Zhang. Tre av dem, de tre sistnämnda, har fram till 2,36 noll rivningar, så samtliga stod på samma resultat.

Kanadas första guld

Hur det fick avgöras?

De tvingades till omhoppning. Drouin, Bondarenko och Zhang fick var sitt hopp på 2,36. Om de inte klarade i första skulle ribban sänkas. Drouin rev med en hårsmån i första, Bondarenko likaså och kinesen Zhang fick ytterligare en chans att vinna guldet inför en fanatisk hemmapublik, men rev han också.

Så ribban sänktes ned till 2,34. Derek Drouin, från Kanada, tog den höjden på första försöket och la därmed press på Bondarenko och Zhang.

Ingen av dem kunde svara. Bondarenko rev, Zhang rev och guldet var Drouins. Det är första gången en kanadensare vinner guld i herrarnas höjdhopp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.