Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Gör det dummaste som man kan göra”

Meraf Bahta. Foto: SVEN HOPPE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Sveriges förbundskapten Karin Torneklint. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Pekka Holopainen Foto: Expressen TV

Meraf Bahta tog ett EM-brons – samtidigt som hon utreds för dopingbrott.

Nu riktar den finske krönikören Pekka Holopainen svidande kritik mot det svenska friidrottsförbundet.

– När idrottare i andra länder åker fast är det alltid tuffa ord från svenskt håll men då skiten ligger i egna byxor gör man det dummaste man kan göra, säger Holopainen.

Redan inför EM i Berlin var Pekka Holopainen, känd krönikör på tidningen Ilta-Sanomat, starkt kritisk mot Sveriges beslut att låta Meraf Bahta springa EM. Han förklarade att han hoppades att Bahta skulle ta en medalj "så att Sverige får lära sig en läxa".

Så blev det.

Hon tog ett EM-brons på 10 000 meter, innan hon i går meddelade att hon bryter EM på grund av pressen som kommit med all uppståndelse.

– Jag var nöjd över att hon tog medalj, samtidigt var jag nöjd att hon inte vann. Jag hoppades på att hon skulle vinna en medalj för att sedan skicka tillbaks den, då blir det svenska förbundet som kommer få ta sitt ansvar, säger Pekka Holopainen.

– I Finland skulle hon inte sprungit, det finns ingen chans. Hon hade stannat hemma.

Bahtas misstänkta dopingbrott består i att hon svarat för tre gånger om misslyckats med sin vistelserapportering till dopingjägarna. Om hon fälls riskerar hon upp till 24 månaders avstängning. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018 

”Klokt av Bahta att åka hem”

Pekka Holopainen tycker att Bahta gjorde rätt i att åka hem från EM, även om hon aldrig bort ha kommit dit alls.

– Det är enklare att skicka tillbaka en medalj än två medaljer till europeiska förbundet. På det viset var det klokt gjort av Bahta att åka hem nu, säger Holopainen.

– Hon sparar pengar också. Det är billigare porto att skicka tillbaka en medalj än två stycken. Det blir ju tyngre med två medaljer.

Den finske krönikören riktar dock inte den främsta kritiken mot Meraf Bahta själv, utan mot det svenska friidrottsförbundet. Han menar att de borde ha satt ner foten redan från start.

– Jag är rätt besviken på det här. Då idrottare i andra länder åker fast är det alltid tuffa ord från svenskt håll men då skiten ligger i egna byxor gör man det dummaste man kan göra. Man låter en idrottare springa som är starkt misstänkt för dopingbrott. Jag fattar inte alls vad de tänkt sig.

– Allt var ju redan förlorat efter det korkade beslutet av svenska friidrottsförbundet att låta henne springa. Då var det redan kört. Det där med resten är bara något räddningsförsök vet du. Det var kört i den stunden som hon beslöt att springa i Berlin.

Klockan 20.55 i kväll avgörs EM-finalen på 5 000 meter – utan Meraf Bahta.

SVT sänder alla tävlingar under friidrotts-VM i Berlin.