Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gick pissdåligt” – jagar nu revansch

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Khaddi Sagnia och stora mästerskap har tidigare gått ihop lika bra som olja och vatten. 

I sitt första OS, i Rio 2016, kvalade hon inte ens in till finalen och slutade på en 24:e plats, av 37.

Efter en drömstart på säsongen har hon nu siktet inställt på OS i Tokyo. 

– Jag vill ta revansch, säger hon. 

Khaddi Sagnia debuterade i OS under spelen i Rio 2016. Hon var i fin form och klev in på arenan med en säkerhet på att hon skulle prestera. Men så blev det inte.

– Det var ju en riktigt stor besvikelse för mig, att det bara gick så jädra dåligt. Verkligen. Och jag förstod liksom inte vad det var, minns Sagnia tillbaka. 

OS i Rio skulle visa sig inte vara engångsföreteelse. Bara veckor efter tävlingarna blev Sagnia svensk mästare - i ”fel” gren. Hon vann före Susanna Kallur i 100 meter, men i stora mästerskap i paradgrenen längdhopp fortsatte motgångarna. 

Khaddi Sagnia revanschsugen

De senaste fem åren har Sagnia ställt upp i tre VM, två EM och har aldrig slutat bättre än sexa.

Nu vill hon ta revansch. Efter ett längre tävlingsuppehåll till följd av en korsbandsskada gjorde hon comeback i juli förra året. Hon hoppade 6,81 meter i sin första tävling. Därefter har hon presterat på topp och hoppade sedan världsårsbästa, på 6,82. Nu närmar hon sig kanske sjumetershoppet.

– Det är klart det är mycket jobb kvar, men jag känner mig klart närmare. Att jag ändå kan få till de här långa hoppen så tidigt in på säsongen visar ju också att träningen går åt rätt håll. Formen finns där och jag måste bara tajma in allting för att det ska bli långt, säger Sagnia. 

Efter floppen 2016 gick Sagnia och hennes tränare noggrant igenom vad som hände innan tävlingen började samt under tävlingen för att hitta orsaken till den undermåliga prestationen. Detta utan framgång. Kanske var det en mental stoppkloss. 

– Det var nog kanske det mentala för även fast jag redan hade varit med och tävlar på de stora tävlingarna så var det ju självklart relativt nytt.

Nerverna ska inte få sätta stopp denna gång

Under åren som har gått har Sagnia lärt sig att lägga det förflutna bakom sig för att göra en ny plan framåt. 

– Planen är ju självklart att komma dit med en jättefin form och vara redo att prestera. Så är det ju alltid. Sedan får jag ta det därifrån, men jag hoppas kunna gå in lite mer aggressivt än tidigare, berättar hon. 

Med en snårig relation till de stora mästerskapen är det snarare revanschlust än rädsla som driver den 26-åriga längdhopparen. 

– OS är det största målet just nu. Jag vill ta revansch efter det OS som gick pissdåligt. Jag har verkligen sett fram emot att det ska bli av och det är ju också en boost för mig att träna hårdare och fokusera mer på allting jag gör just nu, alla steg jag gör innan OS sker. 

Med Tokyo som tydligt mål ser Sagnia kommande EM, SM och andra galor som bra genrep. 

– Då får man ju se lite hur formen sitter och man får lite besked på hur det går och vart vi är på väg. Då har vi även tid till att justera lite innan OS, säger hon. 


Fullmatad år väntar – håll koll på alla evenemang

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.