Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fuskaren: ”De visste vad som skulle hända”

Foto: STELLA PICTURES IMP FEATURES
Foto: DIETER ENDLICHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PIER PAOLO CITO / AP TT NYHETSBYRÅN
Jonas Karlsson.Foto: SVEN LINDWALL

Ben Johnson är en av idrottshistoriens mest ökända fuskare.

Han nekar inte till att han dopat sig två gånger – men hävdar fortfarande att han blev utsatt för en komplott i OS i Seoul 1988.

I Dplays nya dokumentär ”Olympiska berättelser” säger Johnson till journalisten Jonas Karlsson:

– De visste vad som skulle hända. Det var en ”set up”.

Kanadensaren Ben Johnson fick en hel värld att häpna när han vann OS-guldet på hundra meter i Seoul 1988. Han slog sitt eget världsrekord och krossade sin värsta konkurrent Carl Lewis med tiden 9,79.

Strax efter triumfen knackade Johnsons tränare Charlie Francis på dörren till hans hotellrum för att berätta att han testat positivt för dopingpreparatet stanozolol – ett preparat som Johnson än i dag hävdar att han aldrig tagit. 

– Redan då märkte jag att något konstigt pågick, säger Johnson i Dplays dokumentär ”Olympiska berättelser” som är gjord av journalisten Jonas Karlsson. 

Ben Johnson erkände doping i Seoul

Bomben om att världens snabbaste man var dopad slog ner hårt och spekulationer om en komplott tog fart. Kanadensaren Johnson säger i dokumentären att han är övertygad om att det inte var hans urin som analyserades och testades positivt. 

– Hur kunde den här killen komma in i dopingrummet och hur kunde han ha den typen av ackreditering? frågar sig Johnson.

Han menar att en misstänkt person befunnit sig i dopingrummet – ett påstående som den dåvarande svenske dopingjägaren Arne Ljungqvist slår tillbaka mot i Dplays dokumentär.

Ben Johnson lyfter även fram tidningen Sports Illustrated som ett tecken på att han måste varit utsatt för en komplott. 

– Nästa dag gick Sports Illustrated ut med att jag var dopad. Det tar månader och åter månader för att förbereda ett magasin som det. De visste vad som skulle hända. Det var en ”set up”, säger han i Dplay.

Efter OS i Seoul ledde den kanadensiska regeringen en rättegång som pågick i 91 dagar – en rättegång där Ben Johnson erkände att han dopat sig.

Fram till i dag har han dock fortsatt förneka att han tagit stanozolol. 

Ria Van Landeghem åkte fast för nandrolon

Ben Johnson fick aldrig se labbresultaten från sitt dopingprov förrän hemlighetsstämpeln togs bort 30 år senare. Enligt analysen hade han då haft både stanozolol och oxandrolon i sin kropp i Seoul.

Han frågar sig varför han inte fick rapporten direkt och inte fick chansen att överklaga. Han undrar också varför man inte berättade att han också dopat sig med oxandrolon.

Ett oväntat namn kan vara till stöd för Johnsons teori om att dopinglabbet inte sköttes perfekt. 

Den belgiska maratonlöparen Ria Van Landeghem var helt säker på att hon var ren – men hennes Seoul-OS tog slut dagen innan det började.

Då fick hon veta att hon hade testat positivt för den förbjudna substansen nandrolon.

När hon bad om att få B-provet analyserat i ett annat labb fick hon höra att hon skulle bli avstängd om hon inte skrev på ett papper där hon godkände att provet skulle analyseras i samma labb.

En timme innan hon flög hem från Seoul fick hon ännu ett resultat: nu påstod man i stället att hon var dopad med oxandrolon i stället för nandrolon.

Har stämt IOK-ordföranden

Långt senare fick Van Landeghem loss sina testresultat – som visade att B- och A-proven inte stämde överens. 

– Pappren jag har bevisar att det olympiska labbet inte handlade som det borde ha gjort. Om vi jämför resultaten av A- och B-provet, varför ser de så annorlunda ut? De är inte från samma prov, säger Van Landeghem i Dplay.

Hon har fått resultaten undersökta av experter och även fått en offentlig ursäkt.

– Det finns inget oxandrolon i B-provet, berättar hon.

Ria Van Landeghem har också stämt den dåvarande IOK-ordföranden Jacques Rogge i en process som ännu inte är avslutad.

Dokumentären sänds torsdag kväll 21.00 i Kanal 5 och finns att se på Dplay från och med 23 juli. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.