Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fsihas teori: Så fick han i sig dopingen

Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: C35 / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Robel Fsiha, 23, har testats positivt för en dopingklassad substans.

Hans tränare kan inte tro att det är sant.

”Jag har varit chockad och mått väldigt dåligt”, skriver Patrik Mehlin i ett meddelande.

Nu vill löparen analysera sina energidrycker och kosttillskott för att få svar om han fått i sig substansen den vägen.

Svensk friidrott skakas återigen av en potentiell dopingskandal.

Under fredagen kom beskedet att Robel Fsihas dopingtest från den 25:e november gett ett positivt resultat. Testet genomfördes strax innan den svenske landslagsmannen tog hem det historiska EM-guldet i terränglöpning, men det är inte officiellt vilken substans det handlar om.

– Robel är bestört, förtvivlad och ledsen. Han har sagt till oss att han inte kan förstå hur det här kan gå till, sa David Fridell, representant från Fsihas klubb Spårvägen, under fredagen.

Robel Fsiha kom till Sverige som flykting från Eritrea 2013 och blev svensk medborgare 2018. För tillfället befinner han sig i Etiopien där han under en längre tid förberett sig för kommande VM i halvmaraton.

Planen var att han skulle vara kvar i Etiopien till mars, men efter att provresultatet blev offentligt under fredagen jobbar Spårvägen intensivt för att få hem Fsiha så snabbt som möjligt.

Fsihas teori: Energidryck eller kosttillskott

Distanslöparens tränare Patrik Mehlin tog emot beskedet med bestörtning och har inte velat uttala sig. Under lördagen försöker han, via ett skriftligt meddelande, sätta ord på det senaste dygnets händelser.

”Jag vet att det är många som vill höra vad jag har att säga om Robels positiva dopingtest. Sen jag fick beskedet har jag har varit chockad och mått väldigt dåligt”, skriver Mehlin och fortsätter:

”Jag har pratat med Robel som vill komma hem och ta med de energidrycker och kosttillskott han använder och få dem analyserade. Jag vill också att han kommer hem. Jag vill kunna prata med honom öga mot öga för att få fler svar. Språkbrister gör att det kan vara svårt att veta om han förstår mina frågor över telefon. Det enda jag i dag med säkerhet vet är att jag är och har alltid varit helt emot doping och att jag gjort vad jag kunnat för att få Robel att vara försiktig med vad har får i sig”.

SportExpressen har varit i kontakt med Spårvägens David Fridell och ställt frågan om de tror att Robel Fsiha fått i sig den dopingklassade substansen via energidryck eller kosttillskott.

– Han förstår inte hur det kan ha gått till och vill därför göra analyser av det han har druckit och ätit. Om det skulle kunna komma därifrån, säger Fridell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.