Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friidrottsprofilen riskerar fängelse – för sin hobby

Jimmy Nordin är skattletare i dag
Finnkampen 2010, Nordin stöter kula i landslagsdressen Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN

Ett bråk om ett kungamynt från 1772 kan få friidrottsprofilen Jimmy Nordin att hamna i fängelse.

Länsstyrelsen har åtalsanmält Nordin som nu reagerar kraftigt.

– Det är fullständigt bisarrt. En fullkomligt sjuk lag, säger Nordin.

Jimmy Nordin har plockat elva SM-guld i kulstötning och har Sveriges tredje längsta kulstöt genom tiderna med 20,73.

Men Nordin har helt släppt friidrotten och ägnar sig nu i stället åt musik och sin stora hobby – skattjakt.

– Man vill ju hitta någon riktigt stor skatt. Det vore jäkligt nice. En riktigt fet diamantring. Men man hittar mest silver och mynt, har Nordin tidigare berättat för SportExpressen. 

Men nu är det – bland annat – just ett fynd av ett mynt som försatt Nordin i knipa, vilket även Gefle Dagblad rapporterat om. 

Jimmy Nordin riskerar fängelse

I somras hittade Jimmy Nordin ett kastmynt från Gustav III:s kröning år 1772.

Enligt Kulturmiljölagen är den som hittar ett fornfynd (föremål som saknar ägare vid upphittandet och antingen påträffas i eller vid en fornlämning, eller kan antas vara från tiden före 1850, kulturmiljölagen 2 kap 3 §) som helt eller delvis består av silver skyldig att erbjuda staten att lösa in det. Upphittaren är då skyldig att anmäla fyndet till länsstyrelsen eller polismyndigheten så snart som möjligt.

Länsstyrelsen menar att Jimmy Nordin inte kontaktat dem gällande att återlämna myntet. Men Nordin hänvisar till mejlkorrespondens med Kungliga myntkabinettet som han först kontaktade för rådgivning i ärendet.

– Det är det som är det sjuka. De har plockat bort mitt mejl ur åtalsanmälan där jag klart och tydligt tackade för hjälpen och sa att jag naturligtvis skulle lämna in myntet till länsstyrelsen. Det skrev jag klart och tydligt den 18 augusti.

Fyndet har dessutom gjorts med metalldetektor, något som Jimmy Nordin saknat tillstånd att använda enligt länsstyrelsen. Att ansöka om tillstånd för metalldetektor kostar 700 kronor för varje geografiskt avgränsat område ansökan gäller, oavsett om tillståndet beviljas eller inte.

Nordin i Finnkampen 2010Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN

”Det är helt bisarrt”

Länsstyrelsen bedömer mot ovan relaterade bakgrund att brott mot kulturmiljölagen kan föreligga”, står det i åtalsanmälan som länsstyrelsen skickat in.

– Det är helt bisarrt. Det är fullt lagligt att ha en metalldetektor, den kan du köpa i affär, men du får inte slå på den och söka. Bara det är bisarrt. Dessutom är det här en hobby, man kan ifrågasätta varför man får köpa om man inte får använda, konstaterar Jimmy Nordin.

– Att man ska betala 700 kronor per tillfälle gör ju att alla som håller på med det här inte har råd att vara ute. Det skulle kosta hur mycket som helst. En katastrofal lag, dundrar han.

Vad har du för dialog med myndigheterna?

– Jag pratade med dem så sent som i dag. Fick prata med en person som sitter där och kollar regelboken och säger att jag inte har följt lagarna. Han verkar inte fatta någonting utan han tycker att det här ska leda till åtal och helst fängelse.

”Djur slipper nödslaktas”

Brott mot Kulturmiljölagen kan generera ett fängelsestraff på upp till sex månader.

Jimmy Nordin är totalt oförstående till hela situationen.

– Fullkomligt "insane". Jag menar, jag har varken tagit någonting, ingen människa har blivit lidande överhuvudtaget. Dessutom gör jag bara nyttigheter för miljön. Vi gör nyttigheter för djur som betar på ängar som sliper trampa på sylvassa spikar och nödslaktas, vi rensar stränder på kapsyler och sylvassa saker som folk slipper skära sönder fötterna på och behöva åka till sjukhuset. 

– Att använda metalldetektor gör ingen skada på någonting, tvärtom. Miljön förbättras av att vi plockar bort giftiga och farliga metaller som 99% av alla metalldetektorister som är ute och letar skatter och diverse mynt gör, säger han.