Friidrotts-SM 2022: Förklarar gesterna som visades i SVT

Simon Sharapo förklarar var han fått gesten ifrån.
Foto: SVT
”Man visar sina muskler samtidigt som man ser lite dum ut”, säger han.
Foto: SVT
William Thor med sina ”boxningsrörelser”.
Foto: SVT
Gesterna brukar komma spontant till honom, förklarar Thor.
Foto: SVT

Det krävs inte alltid en topplacering för att göra avtryck på friidrotts-SM.

Bilderna som visar hur flera löpare spexar för tv-kamerorna har fått stor spridning på sociala medier – och nu förklarar de själva bakgrunden till gesterna.

– Jag snodde posen rakt av, säger sprintlöparen Simon Sharapo.

Den som följde SVT:s sändningar från friidrotts-SM i Norrköping förra veckan kan ha studsat till när startfältet till det första försöksloppet på 100 meter presenterades.

När kameran svepte förbi löparna på nära håll valde IK Strands William Thor, 22, och KFUM Örebros Simon Sharapo, 21, att bjuda på oväntade gester. Thor höll upp händerna i en sorts boxarposition och Sharapo höll upp armarna över huvudet och spände musklerna rejält.

Några dagar efteråt började bilderna få spridning på bland annat Tiktok och Twitter, där många som kommenterade gjorde sig lustiga över beteendet.

– Jag skickade den till mina kompisar, de tyckte också det var skitkul. De som inte känner mig verkar tycka tvärtom, det tycker jag är väldigt intressant, säger Simon Sharapo.

Simon Sharapo: ”För många ser ut som en död fisk”

Sharapo, som kom sexa i försöket och därmed missade finalen, berättar att han gärna vill se fler bjuda på sig själva vid startlinjen.

– Den allra roligaste delen med 100 och 200 meters löpning är att se folks spexande innan starten. Jag tycker för många som står framför kameran ser ut som en död fisk. Man vill se deras personlighet! 

– Jag som klassens clown gillar att underhålla andra och mig själv. För mig kommer det naturligt att dumma mig framför kameran, säger 21-åringen. 

Just Simon Sharapos gest har en förklaring. 

Det är nämligen en passning till KFUM-tränaren Arto Thor, som tidigare började med samma posering i bilder på sociala medier. Gesten har till och med fått namn efter tränaren och blivit ett internt skämt, berättar löparen.

– Den dagen jag såg den posen var jag såld, man visar sina muskler samtidigt som man ser lite dum ut. Jag snodde posen rakt av.

William Thor: ”Jag blir taggad av det”

William Thor berättar i sin tur att han inte märkt att bilderna har fått spridning. Det var heller inget han hade förväntat sig eftersom friidrott ”är en så liten sport i Sverige”.

– Jag gör lite olika saker varje gång, det blir något spontant. Jag gör det för att dämpa seriositeten och bjuda lite på mig själv, säger 22-åringen.

– Jag har hållit på med det i ungefär två år. Jag känner att jag får i gång publiken och blir taggad av det. Jag gör mitt så får de andra tycka det är kul eller inte, själv bryr jag mig inte om det.

Efter publikfrieriet tog sig William Thor till final på SM, men väl där tvingades han bryta.

– Jag var där för att ta medalj för att ta mig till Finnkampen. Men inför uppvärmningen kände jag mig seg på energi. Jag fick en relativt bra start, sen började det krampa från vaden upp mot baksida lår. Kroppen ville inte fungera, huvudet ville mer. Det är jävligt tråkigt så klart.

Henrik Larsson från IF Göta Karlstad tog SM-guldet på 100 meter.

TV: Stefan Holm minns tillbaka på OS-guldet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.