Ebba Andersson. Foto: Alex NicodimEbba Andersson. Foto: Alex Nicodim
Ebba Andersson. Foto: Alex Nicodim
Ebba Andersson. Foto: Carl SandinEbba Andersson. Foto: Carl Sandin
Ebba Andersson. Foto: Carl Sandin

Friidrotten vill "sno" Ebba Andersson

Publicerad

Friidrottslandslaget har en plan för Ebba Andersson.

De hoppas med att skidtalangen ska tävla på JVM i sommar.

Och att hon en dag kanske släpper skidorna – för att satsa fullt ut på löpningen.

– Jag tror verkligen på henne, säger landslagsledaren Jonas Anshelm.

Ebba Andersson, 18, gör succé på JVM i längdskidåkning.

Under torsdagen vann hon guld på 10 kilometer fristil och underbarnet pekas nu ut som en framtida Therese Johaug – men i blågul dress.

Samtidigt är hon en av Sveriges allra mest lovande talanger inom långdistanslöpning.

Ebba Andersson var näst bästa svenska på 3 000 meter i fjol, efter storstjärnan Meraf Bahta, och lyckades knipa en sjätteplats på junior-EM i Eskilstuna.

Och ja, i sommar ser det ut att bli ännu mer friidrott.

Förbundets hållning

– Vi har ett junior-VM i Polen och jag hoppas verkligen att hon är med där, säger Jonas Anshelm, som är ansvarig för juniorlandslaget.

– Jag har inte pratat med henne under den senaste tiden, men som jag har förstått det ser hon löpningen som ett fint komplement till skidåkningen.

Men skidåkningen är ändå nummer ett?

– Ja, så har det låtit.

Friidrottslandslaget har dock en förhoppning om att det där ska kunna svänga.

Nyckeln för att det ska bli så? Att inte pressa henne.

– Vi har generellt sett en öppen hållning vad gäller de som är duktiga även i andra idrotter. Vi tänker att om vi sätter press, då kanske vi förlorar dem. Men då länge vi är öppna och tillåtande, så kanske de fortsätter, säger Jonas Anshelm.

– Och om de fortsätter och springer bra... då kanske de vill satsa fullt ut på friidrotten.

Pikar skidåkarnas träning

Han betonar också att skidåkningen inte är något problem.

– Jag skulle aldrig exkludera henne bara för att hon åker skidor på vintrarna. Hon representerar en friidrottsklubb och så länge hon springer bra så är hon välkommen i mitt landslag.

I nästa andetag skickar Anshelm en pik till skidvärlden.

– Jag tror att många skidåkare tränar fel. De nöter för mycket. De ska åka tusen mil på skidor, och så vidare... det är mycket fokus på mängd.

– Jag tror till exempel att Ebbas löpträning är till gagn för hennes skidåkning, att hon blir explosivare och snabbare.

JVM i friidrott avgörs den 19-24 juli i polska Bydgoszcz.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag