Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Friidrotten är bara en liten del av mitt liv"

HEMMA BÄST? Svenska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi har valt att flytta tillbaka till födelselandet Etiopien då träningsmöjligheterna där är svårslagna. Men visst finns det saker hon saknar i Sverige: "Köttbullar! Haha. Jag saknar köttbullar", säger Aregawi när SPORT-Expressen träffar henne i Addis Abeba.
Foto: Jonte Wentzel
BÄST I VÄRLDEN. I dag dominerar 23-åriga Abeba Aregawi damernas 1 500 meter totalt. Men redan som 14-åring upptäcktes hon av talangscouter och flyttade strax därpå till huvudstaden Addis Abeba för att börja springa med professionella tränare. "Jag blev väldigt väl omhändertagen när jag flyttade till Addis".
Foto: Jonte Wentzel
FAST BESLUTEN. Trots att Abeba Aregawi fastar är det ingenting som hindrar henne i träningen - men hon ser fram emot att få äta kött igen.
Foto: Jonte Wentzel
Foto: Jonte Wentzel
MOT FORMEN. Ju längre passet pågår, desto svårare får farthållaren Solomon Molla att hålla jämna steg med Aregawi. "Hon tar kål på mig", flåsar Molla efter att ha tvingats bryta.
Foto: Jonte Wentzel
Foto: Jonte Wentzel

ADDIS ABEBA.. Klockan är 07.14. Solen letar sig långsamt upp över Sendafa i södra Addis Abeba.

Det är helt tyst här ute i skogen.

Men så hörs några rappa fotsteg bakom träden. Plötsligt kommer världens snabbaste kvinna på 1 500 meter farandes framför våra ögon.

Hon heter Abeba Aregawi.

Hon har laddat upp inför årets säsong med att fasta i 56 dagar.

Hon har duschats med heligt vatten och bott i grottor.

Och hon har ett löfte till det svenska folket.

Ett moln av avgaser ligger över Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Varje andetag känns som ett jättekliv mot lungcancer.

Solen eldar på och vart man än vrider huvudet så ser man en förfallen bil, med svart rök som bolmar ut från avgasröret.

Längs gatorna sitter plågade människor och tigger. Fattigdomen gör sig konstant påmind. 30,7 procent av befolkningen lever under den internationella fattigdomsgränsen (8,11 kronor per dag).

Bilarna rasslar förbi oss när vi vandrar fram i staden. Avgaser. Tryckande värme.

Man får ge sig i väg till utkanterna av staden för att hitta lugn och ro och svalkande vindar. Där avtar trafiken. Vägarna smalnar av, väldiga fält breder ut sig och mäktiga berg står uppställda på rad. Naturen är i princip orörd.

Och det är just i utkanterna av staden som man hittar platserna som format några av tidernas främsta löpare. Sendafa i söder och Sululta i norr.

Det finns bara ett fåtal riktiga löparbanor i Etiopien. En av dem ligger i Sululta, 20 minuter från centrala Addis Abeba, och är uppbyggd av legendaren Kenenisa Bekele.

Det är här vi möter Abeba Aregawi, tidigt på påskaftons morgon, ungefär samtidigt som böneutropen sätter i gång.

Hon har på sig grå shorts och rosa linne och studsar fram över banan tillsammans med farthållaren Salomon Molla, en före detta maratonlöpare i 2.08-klass.

Det är i princip öde här ute.

En örn seglar över idrottsplatsen och vid sidan om står Agezu Bayesa, en man i 40-årsåldern som ser till att folk betalar avgiften för att springa här. Etiopier betalar motsvarande tio kronor, utlänningar det tiodubbla.

Knäcker farthållaren

Han förvarar pengarna på sitt kontor - ett litet plåtskjul alldeles bredvid banan.

- Kenenisa Bekele? Nej, han tränar aldrig här. Men Abeba springer här några gånger i veckan. Hon är vass, säger Agezu och nickar ner mot löparbanan.

- Hon springer för Sverige nu, va? Kul för er!

Efter en knapp timmes träning vrider Abeba upp tempot och Salomon Molla börjar få svårt att hänga med. Vi står på en kulle intill, 30 meter bort, men hör ändå hans intensiva flåsande. Och bara några minuter senare tvingas farthållaren bryta passet.

Han skakar på huvudet så att svettpärlorna slungas ner mot marken.

- Å ena sidan är det en ära att få springa med en löpare som Abeba Aregawi. En världsmästare! Å andra sidan är det ett helvete, säger Salomon och flinar.

- Hon tar kål på mig!

Tio minuter senare sitter Abeba Aregawi passagerarsätet i sin silverfärgade Toyota Corolla.

Kirubel Damtew kör. Han är Abebas privata chaufför. Kirubel parkerar vid ett hotell och ganska snart sitter vi mitt i en grönskande park och blir serverade mangojuice.

Det är löjligt vackert här. Men stämningen runt bordet? Riktigt dålig.

Det finns en förklaring till det.

SPORT-Expressen rapporterade i mars att Abeba hade skiljt sig från Henok Weldegebriel. Äktenskapet som tog henne till Sverige var över. Men trots det hade hon i tio månaders tid påstått att de fortfarande var gifta - när de i själva verket inte var det. Dessutom kom det fram att hennes egen manager, holländske Jos Hermens, sagt rakt ut att ex-makarnas relation var ett "skenäktenskap".

Artiklarna väckte stor uppmärksamhet och överskuggade till viss del hennes guld vid inomhus-EM i polska Sopot.

Redan inför den här intervjun har Abeba gjort klart att hon inte tänker prata om den senaste tidens kontroverser, men nu sitter hon ändå och knappar demonstrativt på sin mobiltelefon när vi försöker intervjua henne om andra saker.

Det tar ungefär fem minuter innan den åker ner i väskan och vi börjar få kontakt med henne.

Då visar det sig att det här är en väldigt speciell dag för Abeba.

Hon berättar att hon, som en del i sin ortodoxt kristna tro, har fastat i 55 dagar mitt under uppladdningen inför årets säsong. Men nu är det bara timmar kvar tills fastan är över.

- Det här är en tid för festligheter. Inte bara för mig utan för alla kristna, säger Abeba, som har en ring av palmlöv på vänster hand för att minnas Jesus intåg i Jerusalem inför korsfästelsen.Haft svåra magproblem

Men är det inte svårt att träna när du fastar så länge?

- Nja, det är inte så svårt. Jag kan äta ganska mycket än. Det är bara kött och ägg- och mjölkprodukter som jag inte får äta.

Klockan 18.00 i kväll börjar den stora slakten. Och klockan 03.00 i natt - under fastans 56:e dag - så är det fritt fram att äta vad man vill igen.

- Jag ser verkligen fram emot det, säger Abeba och spricker upp i ett leende.

- Det här är en fin tid. Familjen samlas, alla är lyckliga och det är fest.

Så vad blir det första du äter i natt?

- Kött, kött, kött!

Abeba skrattar så att hon kiknar.

- Vi har förberett massa mat och nästan allting är kött. Jag ska äta jättemycket.

Vid bordet bredvid sitter Salomon Molla och pustar ut, tillsammans med Kirubel Damtew. Han har beställt in sju skivor ljust bröd som han doppar i olika sylter och mosar i sig.

Vi retar honom lite kamratligt för hans flåsande och stämningen börjar bli allt bättre här i parken.

- I vanliga fall kör jag bara med Salomon när det är träning ute i terrängen. Det är hans specialitet. Det var därför han tog slut i dag, när vi körde på bana, förklarar Abeba.

- När det är banträning har jag en annan farthållare. En kille som heter Mehari Gebre.

Så det var inte du som var i ovanligt bra form?

- Haha, jag vet inte. Jag har tränat på bra i alla fall. Allting har verkligen gått jättebra hittills. Så... jag förväntar mig att vara bra som förra säsongen. Eller till och med ännu bättre.

Du hade en del problem med magen förra säsongen, har läkarna hittat felet nu?

- Ja, det var jobbigt. Tydligen var det någonting som jag måste ha fått av dålig mat eller dricka. Men jag har fått mediciner och det har gått över nu.

Abeba har ett kors som hänger i ett svart band runt hennes hals och hon återkommer hela tiden till sin tro.

"Fick bo med min moster"

Hon ber varje dag och inför varje lopp.

Tron är större än allt.

- Gud är inblandad i allt i mitt liv. Och friidrottandet är bara en liten del. Gud betyder allting för mig, säger Abeba med allvarlig min.

Hon reser ständigt upp till berget Entoto här ute i Sululta där den väldiga Mayram-kyrkan ligger.

Hon åker också regelbundet till staden Debre Berhan, tolv mil nordost om Addis Abeba, för att tillfälligt bosätta sig i speciella grottor. I samband med det här genomgår man en rad olika ceremonier. Bland annat ska man duschas i heligt vatten i tre dygn innan man anses "ren" nog att kliva in i grottorna - och där inne stannar man vanligen i flera veckor.

- Jag gjorde det inför VM i Moskva och jag försöker väl egentligen göra det så fort jag får tid över. Jag åker dit, ber och använder mig av det heliga vattnet.

Abeba Aregawi kommer inte från Addis Abeba.

Den som är uppmärksam har noterat att hon har ärr i ansiktet. Två över ögonbrynen och ett i pannan. Ärren visar att hon är en del av Tigray-folket, som härstammar från de norra delarna av Etiopien. Man får ärren som barn, när antingen ens föräldrar eller en speciell läkare helt enkelt skär en i ansiktet.

Abebas hemstad heter Adigrat och har cirka 60 000 invånare.

Hennes föräldrar var lantbrukare och hon fick som ung hjälpa till i arbetet, precis som sina tre syskon.

- Jag hade en bra uppväxt, tycker jag. Jag fick vara med min familj och skolan var bra. Men mina föräldrar flyttade ut från Adrigrat när jag var ganska liten, så jag fick bo med min moster. Jag saknade mamma och pappa väldigt mycket, men på något sätt vande jag mig vid att vara ifrån dem.

Abeba var 14 år när hennes liv plötsligt tog en tvär vändning.

Hon ställde upp i en skoltävling och sprang snabbare än alla andra. Talangscouterna var imponerade och klubben ECB erbjöd henne att komma till Addis Abeba och börja springa med professionella tränare.

Kort därpå satt hon på bussen ner mot huvudstaden.

- Jag blev väldigt väl omhändertagen när jag kom till Addis. Klubben hjälpte mig med allting och jag fick ett boende som jag delade med en annan löpare.

Åker du någonsin hem för att hälsa på familjen?

- Ja, jag åker upp i norr ibland och de kommer även hit för att hälsa på mig.

Abeba försöker ringa sina föräldrar så att vi ska få prata med dem, men telefonnätet i Etiopien ställer till det för oss. Vi når aldrig fram till Adigrat.

Men till slut har vi hennes farbror Hagos Gebre Tsadiq i luren. Han bor i Addis Abeba och här fungerar telefonerna.

- Vi är så stolta över Abeba. Vi ser varje lopp på tv! Och jag ska berätta en grej: Min son vägrade gå till kyrkan förut. Men till slut fick vi med honom, eftersom Abeba hade ett viktigt lopp och han ville be för henne. Och vad tror du hände? Hon vann! Och hon fortsatte att vinna varje gång min pojke bad, säger Hagos.

- Sen dess har han bara missat att gå till kyrkan en gång. Och ja, då vann inte Abeba.

Etiopien är på många sätt ett obehagligt land.

Regimen behåller makten genom odemokratiska metoder, rapporterar EU-observatörer i landet, och flera olika människorättsorganisationer har vittnat om våld och hot mot personer som motsätter sig regeringspartiet EPRDF.Pluggar själv

Så sent som i förra helgen hamnade nio journalister i fängelse för att ha arbetat med mänskliga rättigheter och "via sociala medier ha försökt skapa instabilitet i landet". Det var också här de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i 14 månader.

Ett annat exempel på situationen i landet: Homosexualitet är ett brott som leder till fängelse i upp till 15 år.

Men när det gäller träning är Etiopien svårslaget. Både Sululta och Sendafa ligger på drygt 2 500 meter över havet och på morgonen är det perfekt temperatur för löpning - varje dag.

Abeba Aregawi trivs här.

Hon tränar vanligtvis två gånger om dagen och spenderar mycket tid i kyrkan, men hinner också med lite annat.

- Jag går och tar massage ibland. Annars är jag mest hemma och försöker lära mig att prata svenska, säger Abeba och spottar ut en insekt som lyckats leta sig in i hennes mun.

Hur ofta pluggar du?

- Förut hade jag en lärare, men det har jag inte längre. Det var svårt att kombinera med träningen, du vet. Just nu försöker jag lära mig på egen hand i stället. Jag har cd-skivor och böcker så att jag kan plugga hemma.

Abeba har kämpat med svenskan i fem år nu. Men det är svårt.

I höst ska hon prova att flytta in i en svensk barnfamilj i några veckor för att se om språket sätter sig bättre då.

- Jag vet inte vilken familj det blir än, men det känns spännande! Jag tror att det kommer vara mycket bättre för mig, när det kommer till att lära sig språket. Här blir jag ju distraherad av att alla pratar de olika lokala språken, säger Abeba - samtidigt som hon kommer på en till sak som hon tycker om att göra på sin fritid.

- Jag tittar på tv ibland också! Jag har ett program som jag tycker om: "Sew le sew". Det är en dramaserie. Det visas en gång i veckan, varje onsdag, och så går det i repris. Den gillar jag!

"Sew le sew", som betyder "man mot man", handlar om trassliga relationer och är landets mest populära tv-serie. Men inom kort kommer den att läggas ner. Anledningen? Regimen anser att den är för kontroversiell.

Saknar köttbullar

Innan vi lämnar Etiopien tar Abeba Aregawi med oss till Sendafa, där vi får fotografera henne under ett löppass ute i skogen. Och på påskdagen möter hon upp oss i en vit aftonklänning för att vi ska få ta fler bilder.

Till slut verkar hon faktiskt tycka att det är riktigt roligt att ha besök från Sverige.

Vi får till och med tips på lite inhemsk mat.

- Min favorit är en lokal tigirinsk rätt som heter tihilo. Ni måste prova den! Jag gillar också kitfo, som är en annan lokal rätt. Och injera så klart, en sorts bröd som används till många maträtter här.

Någon mat du saknar från Sverige?

- Köttbullar! Haha. Jag saknar köttbullar.

Till sist: Det är EM i sommar och det svenska folket hoppas på ett nytt guld. Kan du bjuda oss på ett löfte?

- Haha. Jag vet om att förväntningarna är höga. Jag gjorde bra resultat i fjol och målet är så klart att vinna guldet. Så ja, folket kan förvänta sig ett guld.

ABEBA AREGAWI

Ålder: 23 år.

Längd: 169 cm.

Vikt: 48 kg.

Född: Adigrat, Etiopien.

Bor: Addis Abeba, Etiopien.

Nationalitet: Svensk/etiopisk.

Yrke: Professionell löpare.

Främsta distans: 1 500 meter.

Personbästa: 3.56,54 (Diamond League i Rom, 31 maj 2012).

Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-EM-guld 2013, totalvinnare i Diamond League 2013.

Klubb: Hammarby.

Manager: Jos Hermens.

Agent: Keith Karlsson.

Tränare: Henok Weldegebriel.

Farthållare: Mehari Gebre (bana), Salomon Molla (terräng).

Chaufför: Kirubel Damtew.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.