Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frias i dopingstormen – tack vare ett kryphål

Här är fler av dagens sport-toppnyheter.
Christian Coleman. Foto: BEAUTIFUL SPORTS/AXEL KOHRING / IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS IMAGO SPORTFOTODIENST
Coleman med Justin Gatlin och Usain Bolt. Foto: BEVILACQUA GIULIANO/ABACA / BEVILACQUA GIULIANO/ABACA STELLA PICTURES

Christian Coleman slipper undan dopingavstängning – tack vare ett kryphål.

Världens snabbaste man är nu fri att tävla på VM.

”Den här sortens publicitet är inte bra för sporten”, skriver legendaren Michael Johnson på Twitter.

Nyheten läckte först ut via tidningen Daily Mail. Christian Coleman uppgavs ha gjort tre raka missar i sin vistelserapportering till dopingjägarna och riskerade därmed en dopingavstängning.

Men den finska häckstjärnan Annimari Korte manade till lugn.

– Jag har hört lite rykten om vad som egentligen hände och om det stämmer så kommer han inte att bli avstängd, förklarade Korte för SportExpressen.

Coleman frias från doping

Efter en blixtsnabb utredning har USA:s nationella antidopingkommitté (USADA) bestämt sig för att inte stänga av Christian Coleman, som därmed är fri att tävla på VM i Doha om en månad.

Hur det gick till? De hittade ett kryphål.

USADA bekräftar att Coleman hade tre missar i sin vistelserapportering under ett år (6 juni 2018, 16 januari 2019 och 26 april 2019) – men enligt regelverket kan en miss bakdateras till den första dagen under det aktuella kvartalet. Missen som gjordes den 6 juni flyttas därmed till den 1 april och det innebär att Coleman plötsligt inte har tre missar inom loppet av tolv månader.

FAKTA: Världens snabbaste man

Namn: Christian Coleman.

Nationalitet: Amerikan.

Ålder: 23 år.

Längd: 175 cm.

Vikt: 73 kg.

Personliga rekord: 6.34 på 60 meter (världsrekord), 9.79 på 100 meter och 19.85 på 200 meter.

Främsta meriter: VM-silver på 100 meter i London 2017 och VM-guld inomhus i Birmingham 2018. Världsetta på 100 meter under de tre senaste säsongerna.

Coleman svarar kritikerna

Beskedet väckte starka reaktioner i friidrottsvärlden i går kväll. Och en som inte riktigt gillar vad som händer här är den gamle legendaren Michael Johnson.

”Det här verkar vara ett korrekt beslut. Men det är ofattbart att en idrottare lyckas dra på sig tre missar. Den här sortens publicitet är inte bra för sporten”, skriver Johnson på Twitter.

Coleman uttalar sig också på Twitter: ”Bli inte galna genom att försöka göra alla nöjda. De enda personernas åsikt som jag bryr mig om är dem jag kan ringa upp”.

Vistelserapporteringen innebär att idrottarna får uppge var de kommer befinna sig under en bestämd timme varje dag. Systemet är skapat för att dopingjägarna ska kunna göra oannonserade tester, som har visat sig vara mycket mer effektiva än tester i samband med tävling.

Tidigare i år stängdes Sveriges löparstjärna Meraf Bahta av i ett år efter att ha gjort tre missar i sin vistelserapportering.

 

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver veta inför VM 2019 i Doha