Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Frågar inte om pengar, men jag är en människa”

Unika bilder på svenska stjärnorna: “Va, skämtar du eller?!“
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

DOHA/STOCKHOLM. Otmane Nait Hammou, 24, kom till Sverige från Marocko 2016.

Under tisdagen sprang han VM-kvalet på 3 000 meter hinder för Refugee Team.
Nu hoppas han att ytterligare en dröm ska slå in – och han vädjar till statsministern. 

– Jag frågar inte om pengar, inget alls, men jag är människa, jag har känslor, jag har ett hjärta och jag saknar verkligen min mamma, säger löparen.  

Otmane Nait Hammou har precis klivit av löparbanan efter att ha tagit sig runt 3 000 meter hinder under friidrotts-VM i Doha. Det blev ett tufft lopp och han slutade en bra bit efter Conseslus Kipruto från Kenya som vann kval-heatet. 

Men det 24-åringen gjort är ändå stort. För tre år sedan tog han sig till Sverige från Marocko. Han kom ensam och första tiden tillbringades på asylboende i Kalmar, numera bor han i Stockholm. 

Och under världsmästerskapet har han nu tävlat för Refugee Team. 

– Jag har gått igenom mycket för att ta mig hit, och tagit mig till Europa. Det har inte varit lätt och jag har jobbat hårt. Jag har kämpat, kämpat, kämpat för att ta mig hit, säger han efter tävlingen. 

”Inte sett henne på fem år” 

Även fast Otmane Nait Hammou fick en tuff start i loppet så var han fast bestämd att avsluta det 

– Mitt mål var att fajtas in i det sista till mållinjen. Jag tappade min balans och energi men jag har jobbat många år för det här. Jag sa till mig själv att det inte är klart än. Jag trodde på mig själv. 

Men det var mycket känslor som bubblade upp för 24-åringen. Han nämner att han inte kunnat njuta riktigt lika mycket som andra tävlande av situationen. 

– Det var emotionellt faktiskt. Jag tänkte mycket på min mamma, jag saknar henne. Jag har inte sett henne på fem år. 

Stöd fanns dock av vänner från Sverige som bland annat löparkollegan Napoleon Solomon. 

– Att vara här, jag har vänner här från både Kalmar och Malmö, de känner till min historia och vet hur jag har kämpat för att vara här.  

Vädjar till ministrarna 

Redan 2017 deltog Otmane Nait Hammou i VM i ultra-Marathon. Något som gjorde honom historisk som första, att i det sammanhanget tävla för Refugee Team. 

Nu är hans sikte ställt mot Tokyo 2020, men det finns andra saker han drömmer om också. 

– Jag hoppas att jag kan slå mitt personbästa nästa år och förhoppningsvis att jag kan få träffa Stefan Löfven och även migrationsministern. Jag vill dela med mig av min historia.

– Jag vill se om de kan hjälpa mig på något sätt för jag saknar verkligen min mamma och nu är gör ju jag något historiskt här. Jag frågar inte om pengar, inte alls, men jag är människa, jag har känslor, jag har ett hjärta och jag saknar verkligen min mamma. 

– Jag har arbetat hårt för att vara här, men jag har inte mycket support eller pengar, jag betalar skatt och sparar pengar. Jag har alla bevis för att jag jobbar hårt.