Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frågan som får stjärnan att avbryta SVT-intervjun

Foto: SVT
Sifan Hassan vägrar svara på frågor.
Foto: Ludvig Holmberg.
Sifan Hassan vägrar svara på frågor.
Foto: Petter Landén.
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT
1 / 7

DOHA. Här vägrar Sifan Hassan svara på frågor efter sitt försöksheat på 1 500 meter.

I går morse kom beskedet att hennes tränare Alberto Salazar stängs av för doping och kastas ut från VM.

Han misstänks ha dopat flera löpare – utan deras vetskap.

– Det här skapar en känsla av misstänksamhet som inte är särskilt lustig, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist. 

Sifan Hassan har redan vunnit guld på 10 000 meter här under VM i Doha. Nu är den nederländska stjärnan ute efter nästa medalj.

Och allting började bra i försöken på 1 500 meter.

Hassan vann sitt försöksheat på tiden 4:04.88 och gick enkelt vidare till final.

Efteråt ville journalister från hela världen prata med henne. Men inte om loppet, utan om det faktum att hennes tränare Alberto Salazar precis blivit avstängd i fyra år för dopingbrott och dessutom kastats ut från VM.

Sifan Hassan stannade till i SVT, men ville inte prata om skandalen.

– Jag kan inte prata om det nu. I morgon är det final. Efter det kan jag prata. Jag är ledsen, förklarade Hassan och lämnade intervjun.

Sen nobbade hon alla journalister i den mixade zonen utanför Khalifa Stadium där SportExpressen var på plats.

Dopades utan vetskap

Alberto Salazar, som själv är en gammal storlöpare, har under flera år varit en av världens mest framgångsrika tränare. Bland annat hjälpte han Mo Farah att vinna fyra OS-guld.

Samtidigt har Salazar och hans träningsgrupp Nike Oregon Project omgärdats av rykten om doping. Under de senaste åren har USA:s antidopingbyrå USADA haft en pågående utredning mot gruppen – och i går morse kom alltså beskedet att Salazar stängs av i fyra år.

USADA-chefen Travis Tygart berättar i en intervju med tyska ZDF att Salazar har experimenterat med testosteron på flera löpare och i många fall har han gjort det utan deras vetskap.

– Han använde löparna som labbråttor, säger Tygart utan att peka ut några specifika löpare.


LÄS MER: Salazar överklagar domen – slår tillbaka: ”Chockad” 

Kajsa Bergqvist om skandalen

Sifan Hassan valde i går att kommentera skandalen i ett skriftligt uttalande via sin agenbryå. Där förklarade hon att hon var ”chockad” av nyheten, men vill också förtydliga att hon började arbeta med Alberto Salazar efter att utredningen mot honom startat.

– Jag visste om den pågående utredningen när jag gick in i hans team, förklarade Hassan som var kritisk mot tidpunkten för avstängningen.

– Det här sätter mitt mästerskap i gungning, men jag kommer lägga allt fokus på nästa lopp.

SVT:s expert Kajsa Bergqvist betonar att det är viktigt att vänta med att döma Sifan Hassan. Än så länge finns det inga bevis för att hon skulle ha fuskat.

– Det är viktigt att säga att det är många som tränar i det där projektet och det är en stor grupp som tränar borta i Oregon med massa olika tränare. Salazar är någon slags projektledare och behöver inte vara inblandad i individernas träning. Så vi ska inte skyldigförklara alla som tränat i den där gruppen som fuskare, säger Kajsa Bergqvist i SVT.

– Men det skickar ändå en skugga lite grann, en känsla av misstänksamhet som inte är särskilt lustig.

”Jag vill inte tappa fokus”

Svenskan Yolanda Ngarambe slutade sexa i sitt heat och är vidare till semifinal. Hon vill inte lägga något fokus på Salazar-skandalen.

– Jag läste om det, jag vet inte... det finns så många historier om man ser på Twitter och Facebook. Jag orkar nästan inte ha en åsikt, för jag vill inte tappa fokus på ren idrott. Jag vet vad jag gör, men jag vet inte vad andra gör. Man måste fokusera på sig själv och hoppas att andra gör likadant, säger Ngarambe.

Hon tränas av det amerikanska paret Andrew Begley och Amy Yoder Begley. Noterbart är att Amy Yoder Begley tränades av Alberto Salazar under sin aktiva karriär, fram tills hon bröt samarbetet med honom 2011.

– Jag har prata med mina tränare om det och de är med i den här rapporten, de har berättat vad de vet och svarat på alla frågor de fått, säger Yolanda Ngarambe.

– Jag har egentligen inget att kommentera, det där var länge sen, innan jag var med dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.