Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fougberg krossade det svenska rekordet

Foto: Svt.se/sport

Charlotta Fougberg slog det svenska rekordet på 3000 hinder – med hela tio sekunder.

– Jag fick tårar i ögonen och visste inte vad jag skulle tänka eller göra, säger hon.

Charlotta Fougberg gör Diamond League-debut i Glasgow den här helgen. Det blev en lyckad debut för den 29-åriga göteborgskan. Hon slog nämligen det svenska rekordet på 3000 hinder.

– Hon sätter alltså svenskt rekord med ungefär tio sekunder. Vilket lopp hon gör, Charlotta Fougberg. Wow, säger Jacob Hård i SVT.

Charlotta Fougberg kom i mål på tiden 9,23,96 och slutade fyra i loppet.

– Herregud, vad hon har sprungit, utbrister en imponerad Kajsa Bergqvist i SVT.

"Hade inte ens kunnat drömma om den tiden"

Charlotta Fougberg hade svårt att sätta ord på alla de glada känslorna efter loppet.

– Det är helt fantastiskt. Jag vet inte om det går att hitta ord för det här, men jag bara njuter och är jätteglad. Jag hade inte ens kunnat drömma om den tiden i dag, säger hon.

Vad var det som fungerade så bra i dag?

– Jag såg mycket fram emot tävlingen och var förväntansfull. Jag visste innan att jag inte skulle inte springa ett taktiklopp som bara handlade om placering, utan det handlade bara om tid för mig. Jag behövde inte bry mig om något, jag bara körde, säger Charlotta Fougberg.

Hur kändes det när du insåg att du slagit rekordet?

– När jag såg tiden var det så mycket glädje. Jag fick tårar i ögonen och visste inte vad jag skulle tänka och göra. Det var så kul, säger Charlotta Fougberg.

Du deltog i en Diamond League-gala för första gången. Hur kändes det?

– Det var väldigt roligt att springa med världseliten. Nu kanske jag kan se mig själv som världselit också. Det är först nu i år som jag har börjat se mig själv som europaelit, men när man kommer fyra i Diamond League, då är man världselit.

Levde på vitt bröd och delicatobollar

Resultatet är kanske ännu mer imponerande om man har i åtanke att Charlotta Fougberg har haft magproblem under en längre tid.

– Jag har inte kunnat äta lagad mat. Jag har levt på bananer och vitt bröd, och jag har ätit en massa delicatobollar för att jag inte ska gå ner alltför mycket i vikt. Men från och med i onsdags har jag känt mig stark, säger hon.

Charlotta Fougbergs stora genombrott kom först förra året, ovanligt sent för en friidrottare. Charlotta Fougberg är nu 29 år gammal.

– Jag har hela tiden tagit valet att stanna kvar som löpare. Många har kanske undrat varför jag är kvar. Men har man tålamod och vill någonting så kan man nå det man vill, säger hon.

– Att jag är 29 år tror jag bara är bra. Jag har varit med om saker som har gjort mig starkare, jag kan ta motgångar lite bättre och är klokare, säger hon.

"Mycket på den nivån"

Inför loppet var hennes tränare, Johan Wettergren, orolig över Charlotta Fougbergs form.

– Jag kände mig lite osäker på hur det skulle gå. Hon har ju tävlat rätt så flitigt under ett par månader. Naturligt då är att man börjar tappa lite, och det har varit mycket ståhej efter att hon slog svenskt rekord (i maj) och vann lag-EM. Och det är en helt annan dignitet i den här tävlingen, säger han.

Vad ger det här för förhoppningar inför EM?

– Det finns medaljchans och det är det hon springer för. Självklart kan hon vinna, men det är en månad kvar så det kan hända mycket, säger Johan Wettergren.

Hur vanligt är det att förbättra ett rekord med så här många sekunder?

– Tio, nästan elva sekunder, det är jättemycket. Hon tog ett stort kliv förra året och förbättrade sig en halv minut vilket är en väldigt stor förbättring. Nu har hon förbättrat sig ytterligare. Det är mycket på den nivån, säger Fougbergs tränare.

– Samtidigt kan det bli sådana här stora skillnader i 3000 meter hinder om man tävlar under en dag då allt stämmer, fortsätter Johan Wettergren.

Söndagens resultat innebär att Charlotta Fougberg förbättrar det svenska rekordet hon själv satte i maj i år. Det var på 9,34,61.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!