Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvunnen i tre år – nu lägger hon av

Abeba Aregawi lägger av.
Foto: JESSICA GOW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hon tog fyra medaljer för Sverige.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Karin Torneklint bekräftar nyheten.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Hon var världens bästa löpare på 1 500 meter och medaljerna haglade:

✓ 2 VM-guld.

✓ 1 EM-guld.

✓ 1 EM-silver.

Nu har den svenska storstjärnan Abeba Aregawi, 28, bestämt sig för att avsluta sin karriär – efter att ha varit försvunnen i tre år.

– Vi har tagit bort henne från vår lista över aktiva, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

I slutet av 2012 kom beskedet som fick svensk friidrott att se ljuset igen, efter några tunga år.

Etiopiens löparsensation Abeba Aregawi blev tävlingsklar för Sverige.

– Hon är en världsstjärna som redan är på en extremt hög nivå. Det här kommer att bidra till att höja nivån på svensk löpning, framför allt på tjejsidan, förklarade förbundets generalsekreterare Stefan Olsson då.

Sen kom medaljregnet.

Utreddes för doping

Abeba Aregawi utvecklades till världens klart bästa löpare på 1 500 meter och sprang hem VM-guld både inomhus och utomhus. Hon knep dessutom ett EM-silver utomhus och ett EM-guld inomhus i Göteborg 2013.

Men framgångarna kantades också av skandaler.

SportExpressen hade en rad avslöjanden som gav en ny bild av Sveriges nya löpardrottning. Hon hade anmält sig som utflyttad dagen innan hon blev tävlingsklar för Sverige, hon hade ljugit om sitt förhållande med sin svenske man Henok Weldegebriel och hon hade i förhör med Skatteverket påstått att hon ”aldrig bott i Sverige”.

2016 kom smällen som hon aldrig reste sig ifrån: Aregawi testade positivt för den förbjudna substansen meldonium och utreddes för brott mot antidopingreglerna.

Det hela slutade med att hon friades, efter att antidopingbyrån Wada gått ut med nya direktiv om hur fallen med meldonium skulle hanteras.

Men Abeba Aregawi kom aldrig tillbaka till löparbanan.

Abeba Aregawi firar med svenska flaggan efter sitt EM-silver i Zürich 2014.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Borta från listan

2015 var senast Aregawi gjorde en tävling. Sen dess har hon hållit sig i Etiopien och rapporterna om henne har varit minst sagt knapphändiga.

Nu står det dock klart att hon lagt av. Enligt SportExpressens uppgifter har 28-åringen meddelat förbundet att hon bestämt sig för att avsluta sin karriär och det bekräftas av förbundskapten Karin Torneklint.

– Hon kanske kommer på att hon vill göra en comeback i framtiden, men det stämmer att hon har lagt ner sin satsning, säger Torneklint.

– Nu har vi tagit bort henne från vår "aktivalista" för antidoping.

Vad innebär det exakt?

– När man begär utträde för den, då har man meddelat att man inte kommer tävla. Och skulle man ändra sig så måste man anmäla det i ett halvår innan man börja tävla igen.

Torneklint fortsätter:

– För oss har hon lagt av. Men hon är samtidigt en sån löpare som skulle kunna komma på att hon skulle vilja springa maraton, för det kan man hålla med tills man är 35-40 år, utan problem. Hon kan skaffa fler barn innan hon kommer på den tanken.

Abeba Aregawi har skilt sig från Henok Weldegebriel och gift om sig med den etiopiske löparstjärnan Yemane Tsegay. Tillsammans har de en dotter som heter Heran.

Abeba Aregawi och maken Yemane Tsegay under bröllopet 2017.
Foto: PRIVAY
Foto: PRIVAY

"Ett sorgligt slut"

Karin Torneklint är glad för de enorma framgångar som Abeba Aregawi gett svensk friidrott.

Samtidigt lider hon över hur allting slutade, med rubriker om doping och misstankar om att Aregawi skulle ha fuskat sig till medaljerna.

– Det var inget dopingfall, det var Wada som gjorde helt fel. Och det är ett sorgligt slut på en fin karriär, säger Torneklint.

– Det är väldigt tråkigt för när det skrivs om henne i media står det fortfarande ibland att hon blev avstängd för doping – men det blev hon inte. Hon blev avstängd på grund av utredning för doping.

– Hon fick inte ens ett åtal på sig i slutändan, men det glömmer man ofta bort. Hon är väldigt stämplad, trots att hon aldrig blev fälld för doping.

Utöver mästerskapsmedaljerna har Abeba Aregawi två svenska rekord på meritlistan: 3:56.60 på 1 500 meter och 4:23.07 på en mile.

Hon gjorde totalt åtta tävlingar för Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.