Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvaras efter skandalen: ”Jag har hört lite rykten”

Foto: BEAUTIFUL SPORTS/AXEL KOHRING / IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: BILDBYRÅN

Världens snabbaste man riskerar att bli avstängd för doping.

Men nu försvaras Christian Coleman av den finska stjärnan Annimari Korte, som tycker att han blir dömd alldeles för snabbt.

– Jag har hört lite rykten om vad som egentligen hände och om det stämmer så kommer han inte att bli avstängd, säger Korte.

Nyheten slog ner som en bomb under torsdagen. Daily Mail avslöjade att Christian Coleman, som varit världens snabbaste man under de senaste tre åren, riskerade att bli dopingavstängd.

Men inte för att han ertappats med någon förbjuden substans i kroppen, utan för att han gjort tre raka missar i sin vistelserapportering till dopingjägarna.

Han hade alltså inte varit på den plats som han uppgett att han skulle vara, tre gånger om.

Reagerade på rubrikerna

Christian Coleman fick snabbt svarta rubriker över hela världen – och det fick Annimari Korte att reagera. Den finska häckstjärnan klev ut på Twitter och uppmanade alla att vänta med att döma Coleman.

– Man kan inte säga någonting om det innan man har fakta, säger Korte när SportExpressen träffar henne inför Finnkampen.

– Finsk media skrev att han gömt sig och flytt från dopingkontrollanter, när det antagligen inte är fallet. Oftast är det inte så.

Hon fortsätter:

– Det finns många exempel på när idrottare tävlat på sina nationella mästerskap, samtidigt som dopingkontrollanterna dykt upp vid deras hem. Då får den personen en prick i sin vistelserapportering, bara för att den missat att rapportera att den ska tävla i stället för att vara hemma. Men alla vet ju var personen varit.

Coleman har överklagat

Annimari Korte berättar att hon själv har vistelserapporterat sen hon gjorde comeback inom friidrotten och även om hon anser sig vara en ”väldigt organiserad person” så är det svårt.

– Jag kollar flera gånger om dagen hur jag har vistelserapporterat. Och ganska ofta fungerar inte appen, så man kan inte se var man ska vara nästa dag. Det är komplicerat och systemet fungerar inte särskilt bra, säger Korte.

– Man kan aldrig påstå att någon hållit sig undan testerna, när det kan handla om någonting helt annat.

Hon säger också att hon hört ”lite rykten” om vad som hänt. Och om ryktena stämmer så kommer Christian Coleman inte bli avstängd, menar hon. Daily Mail skriver samtidigt att Coleman har överklagat en av sina missar i vistelserapporteringen.

– Absolut, det är en idrottares skyldighet att göra vistelserapporteringen, det är en del av jobbet, men det är väldigt svårt, säger Annimari Korte.

Tidigare i år blev svenskan Meraf Bahta avstängd efter att ha gjort just tre missar i sin vistelserapportering.