Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvann spårlöst just före VM – får 8,5 års fängelse

Det blev tre medaljer för Sverige i Friidrotts-VM i Doha. Philip Gadd summerar mästerskapen tillsammans med Sveriges förbundskapten.
Ghafoor är nederländsk mästare på 400 meter.Foto: Youtube.
Foto: REUTERS/BILDBYRÅN

OS-löparen Madiea Ghafoor häktades i juni, misstänkt för att ha smugglat 50 kilo ecstasy. 

Nu har 27-åringen dömts till 8,5 års fängelse för narkotikabrott i Nederländerna, rapporterar BBC.

Det var i somras som den nederländska sprintern Madiea Ghafoor plötsligt inte ställde upp i några tävlingar, efter att ha tävlat regelbundet de senaste åren.

27-åringen deltog bland annat i Rio-OS på 4x400 meter, har varit i EM-final på 400 meter (år 2018) – och så sent som i maj tidigare i år tävlade hon i Bauhausgalan i Stockholm på 400 meter.

I augusti slog nyheten ner som en chock i friidrottsvärlden: förklaringen till Madiea Ghafoors frånvaro var att hon hade suttit häktad i Tyskland sedan mitten på juni.

27-åringen greps av polis när hon försökte ta sig över gränsen mellan Nederländerna och Tyskland med 50 kilo metamfetamin och ecstasy till ett värde av dryga 20 miljoner kronor.

”Vi är chockade över domen”

Under måndagen föll domen i nederländsk domstol.

27-åringen dömts till 8,5 års fängelse för narkotikabrott.

”Vi är chockade över domen”, säger det nederländska friidrottsförbundet i ett uttalande, enligt BBC.

Ghafoor fastade i en rutinkontroll av polisen, som upptäckte flera lådor som var lindade i aluminium. Vid tillfället hävdade nederländskan att det var löparskor i lådorna.

Under domstolsförhandlingarna har Ghafoor nekat till anklagelserna och hävdat att hon trodde att hon bar på dopingklassificerade ämnen.

Tillsammans med sitt försvar har hon antytt att hon kommer att överklaga domen till en högre instans, skriver BBC.

Madiea Ghafoor hade sedan tidigare kvalificerat sig för VM i Doha med deltog av förklarliga skäl inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.