Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förstår inte – kan dö när de använder dem”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. Det blev mycket prat om stora stavar efter finaldramat mellan Sam Kendricks och Armand Duplantis. 

Efteråt ville Kendricks uppmärksamma på vilka risker hopparna tar när de använder sig av de större stavarna. 

– Jag tror inte folk förstår, oerfarna hoppare kan dö när de använder dem, säger han. 

Det blev en högdramatisk stavfinal på Khalifa Stadium under tisdagskvällen. Ganska snabbt stod det klart att det var mot Piotr Lisek och Sam Kendricks som Armand Duplantis skulle göra upp om guldet. 

Polacken Lisek droppade av först - och därefter blev det en tvekamp mellan Duplantis och Kendricks. Där var det guldmedaljören från London, Kendricks, som drog det längsta strået och försvarade sin titel. 

Duplantis stavar - finalens samtalsämne

Efter att silvret var i hamn avslöjade mamma Duplantis, Helena, att ”Mondo” hade behövt en större stav i slutskedet av tävlingen. Pappa Greg förklarar att de hade packat så stora stavar som de trodde att de behövde: 

– Han behöver uppenbarligen större stavar i Tokyo-OS nästa år. Helt klart. Man har begränsat utrymme och den större staven är enorm. Staven han använde i slutet i dag är tre nummer större än den han använde för att klara sex meter tidigare i år, säger han och fortsätter: 

– När man är ung är det mycket svårare att avgöra vilka stavar man ska ha med sig. Hans minsta stav nu var hans största förra året. Så snabbt ändras det. Sam Kendricks har förmodligen använt samma stavar i tre år, med små korrigeringar.

Armand Duplantis kärlekshälsning till svenska folket efter VM-silvret.

Kendricks varning om stavarna: ”Oerfarna hoppare kan dö”

Mycket riktigt. Kendricks berättar efter tävlingen att han använde stavar som mätte 4.90 meter i längd, liknande de som Duplantis använde i slutet. 

Han vill också poängtera hur svårt - och farligt - det är att hoppa med stavar i den storleken. 

– Det är kanske den mörka sidan av sport, att folk inte förstår vad man går igenom mentalt när man ser de där siffrorna (längden på staven) på sin stav. Det är farligt, unga eller oerfarna hoppare kan dö när de hoppar med dem, säger han. 

Kendricks hyllar även Duplantis för hans insatser i finalen. 

– Jag hade inte kunnat göra något utan Mondo där ute i dag, han pressar mig att bli bättre. Jag valde att inte hoppa det sista hoppet för att jag inte har några ambitioner att slå världsrekord, det överlåter jag till Mondo, säger han.

Kendricks fortsätter:

– Det här är en av de bästa tävlingarna jag har varit med om, för sista timmen där... Det var så svårt. Duplantis är inte en kille som leker där ute. Det är på allvar.

LÄS MER: Friidrotts-VM – här är onsdagens höjdpunkter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.