Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen: Därför springer Kalle Berglund ”fel” distans

Kalle Berglund krossar det svenska rekordet
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kalle Berglund är glödhet på 1 500 meter just nu.

Men på Finnkampen kommer han att springa 5 000 meter – en distans han inte sprungit på hela sommaren. 

Nu förklarar förbundskapten Karin Torneklint varför. 

– Det är hans önskemål. Det är en kombination om att stötta vårt landslag och samtidigt få en bra träning inför VM, säger hon.

23-årige Kalle Berglund sprang på 3.36,06 i Bern och slog då Johnny Kroons 34 år gamla svenska rekord på 1 500 meter. Och under Folksam GP i Göteborg skulle han sänka det ännu mer när han sprang på 3.34,89 och fick ta emot publikens jubel. 

Helgen 24-25 augusti avgörs den klassiska Finnkampen på Stockholms stadion med flera svenska stjärnor på plats. Bland annat Armand Duplantis, Daniel Ståhl och den formtoppade Kalle Berglund. 

– Det ska bli väldigt roligt med en Finnkamp på Stadion. Dessutom har de lovat bra väder. Det känns extra peppande faktiskt, säger förbundskapten Karin Torneklint. 

Förklaringen till varför han springer ”fel” distans 

Men Berglund kommer inte att springa 1500 meter, utan kommer i stället att delta i 5000 meter. Det är någonting han inte har sprungit på hela sommaren. 

Nu förklarar Karin Torneklint varför. 

– Han har kört väldigt många 1500 och känner sig ganska tömd på 1500. Han kommer börja jobba mer mot VM och vill springa längre lopp för att få en bra matchning inför VM och då ligger 5000 väldigt bra i träningsplaneringen. Då tror jag det kan bli ett bra motstånd för Finland också, säger hon. 

– Det blir bra för oss som lag och det blir bra för hans planering inför VM. Det är hans önskemål. Det är en kombination om att stötta vårt landslag och samtidigt få en bra träning inför VM, fortsätter hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.