Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen bakom de märkliga bilderna i SVT

Linn Söderholm lämnade återbud.
Då hade Sverige bara två löpare på start.Foto: SVT.

Märkliga scener utspelades i Finnkampen.

Linn Söderholm lämnade sent återbud till 5 000 meter – och Sverige valde då att ställa upp med två löpare i stället för tre.

Finland fick därmed en gratis poäng.

Följer du Finnkampen?

Redan inför Finnkampen varnade förbundskapten Karin Torneklint för att det kunde bli ”jätteproblematiskt” med sena återbud. Sverige har nämligen inte möjlighet att ta in ersättare, eftersom Finland kräver att alla som kommer in i landet ska ha genomgått ett PCR-test – och det tar ungefär 24 timmar att få svar på ett sådant.

Och nu blev det alltså jätteproblematiskt.

Linn Söderholm skulle ha sprungit 5 000 meter i dag, men lämnade återbud på grund av en skadekänning. Då kom Sverige till start med två löpare i stället för tre.

”Hon ersätts inte då ersättare inte gick att få redo på så kort varsel med de restriktioner som råder. Cecilia Norrbom och Sara Christiansson startar själva”, meddelade förbundet på sin hemsida.

Bjöd på en poäng

Enligt Karin Torneklint diskuterades möjligheten att ta in en ersättare som bara skulle jogga runt banan och säkra en poäng. Men det alternativet valdes bort – och Sverige bjöd därmed Finland på en poäng redan innan start.

– Det känns så klart tråkigt, men vi känner att vi inte kan lösa det på något vettigt sätt, förklarade Torneklint i SVT.

När loppet väl startade tog Sara Christiansson hem segern framför finskan Annemari Kiekara medan Cecilia Norrbom slutade trea. Sverige vann därmed grenen med 11-10.

I totalställningen ledde Sverige med 103-80 i damkampen efter den första dagens tävlingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.