Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förfärligt – det här är ett skämt”

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK

Thobias Montler hoppade längst av alla – och slutade tvåa.

De nya reglerna i längdhoppet sågas totalt efter Bauhausgalan på Stockholms stadion.

”Det här är förfärligt”, skriver Brittney Reese på Twitter.

– Jag hoppas vi kan enas om att ta bort det här, säger Khaddi Sagnia.

I vanliga fall brukar det vara så att den som hoppar längst också vinner längdhoppet. Men det är inte längre säkert i Diamond League.

Den här säsongen testas nämligen ett nytt format.

Alla hoppare i startfältet får göra fem hopp. Sen får de tre hopparna med bäst resultat göra upp i en direkt avgörande sjätte omgång, där den som hoppar längst vinner.

På Bauhausgalan hade Thobias Montler hoppat längst av alla efter fem omgångar: 8,13. Men i den sista omgången knep Ruswahl Samaai segern genom att hoppa 8,09 samtidigt som Montler hoppade 8,06.

– Jag köper inte det här nya systemet och kommer säga det till arrangören, förklarade Montler när SportExpressen träffade honom efteråt.

Och han var inte ensam om att vara missnöjd.

Blåst på 15 000 kronor

På Twitter haglade kritiken. Brittney Reese, OS- och VM-mästare i längdhopp, dömer ut formatet som ”förfärligt” och skriver att friidrotten ”fortsätter att ta kliv i fel riktning”. Legendaren Carl Lewis menar att det är ”löjligt” och ”skadar tävlingen”. Den skotska diskusstjärnan Kirsty Law kallar det hela för ”ett skämt”.

Inte ens Ruswahl Samaai, han som vann mot Montler, var nöjd med reglerna.

– Jag vet inte om jag vill fira den här segern, för han som hoppade längst vann inte. Jag är både glad och ledsen över den här segern, säger Samaai till NRK.

Resultatlistan från Bauhausgalan.

Diamond League och internationella friidrottsförbundet (World Athletics) är dock i ständig kontakt med de aktiva angående de nya reglerna som just nu testas och det finns en förhoppning om att allting ska bli som vanligt igen.

– Jag hoppas vi kan enas om att ta bort det här, säger Khaddi Sagnia som hoppade näst längst i damernas längdhopp men ändå slutade trea.

– Framför allt vill ju alla göra sitt sista hopp. Nu är det bara tre stycken som får göra det hopp. Jag tror att de allra flesta tjejerna tycker att de vanliga reglerna är bäst.

Sagnia hade fått 30 000 kronor i prispengar om hon slutat tvåa. Nu får hon i stället nöja sig med 20 000 kronor för tredjeplatsen.

Thobias Montler gick miste om ännu mer. I stället för 45 000 kronor för segern fick han 30 000 kronor för andraplatsen.

 

TV: Sagnia om jättehoppet och nya reglerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.